Za dvije godine Amerika postaje neto izvoznik nafte

Autor: Poslovni dnevnik , 11. ožujak 2019. u 21:59
Stiže drugi val revolucije/REUTERS

SAD će u idućih pet godina biti zaslužan za dvije trećine povećanja globalne proizvodnje, pokazuje izvješće.

Naftna proizvodnja u Sjedinjenim Državama trebala bi se nastaviti povećavati zahvaljujući škriljcu, pa bi SAD od 2021. trebao postati neto izvoznik nafte, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

"Stiže drugi val američke revolucije u dobivanju nafte i plina iz škriljevca", konstatirao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA. Ta organizacija prognozira da će u idućih pet godina SAD biti zaslužan za dvije trećine povećanja globalne naftne proizvodnje i približno tri četvrtine povećanja proizvodnje ukapljenog prirodnog plina.

To će pomoći SAD-u da prestigne Rusiju i sasvim se približi Saudijskoj Arabiji, vodećem svjetskom izvozniku.

"To će iz temelja izmijeniti međunarodne trgovinske tokove nafte i plina, uz ozbiljne posljedice po energetsku geopolitiku", istaknuo je Birol. Rastuća američka proizvodnja nafte iz škriljca bila je među glavnim razlozima oštrog pada cijena nafte 2014. godine, od kojeg se naftna industrija još oporavlja.

Proizvodnja izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) trebala bi nastaviti rasti, prognoziraju u IEA, očekujući njezin rast za 6,1 milijuna barela dnevno, na 68,7 milijuna barela dnevno u 2024. Uz SAD, povećanje proizvodnje očekuje se u Brazilu i Norveškoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close