Za burze je kriza u Kataloniji tek ‘bura u čaši vode’

Autor: Tomislav Pili , 09. studeni 2017. u 15:02
Katalonske težnje za neovisnošću najviše su srezale cijene španjolskih dionica/FOTOLIA

Zbog pravne upitnosti težnji o neovisnosti te male međunarodne izloženosti katalonskom dugu nije došlo do potresa u eurozoni.

Najozbiljnija politička kriza u Španjolskoj – četvrtom europskom gospodarstvu – za financijska je tržišta tek "bura u čaši vode", ako je suditi po burzovnim pokazateljima.

Ulagače ne brine kriza u Kataloniji koja je početkom listopada održala referendum o neovisnosti obilježenom brutalnošću španjolske policije, pa zatim proglasila neovisnost što je vladu u Madridu navelo na ukidanje autonomije te najbogatije regije te suđenje dužnosnicima regionalne vlade. Kriza je na neki način eskalirala bijegom katalonskog  čelnika Carlesa Puigdemonta u Belgiju.

 

77 mlrd.

eura ukupno duguje Katalonija, od čega 68% vladi u Madridu

Unutarnje pitanje
Iako katalonsko gospodarstvo vrijedi 215,6 milijardi eura i u tom je pogledu veće od Grčke, Portugala ili Finske, za globalna je tržišta kapitala tamošnja politička kriza prvenstveno unutarnje pitanje Španjolske. O tome dovoljno govori podatak da je razlika u prinosu španjolskih 10-godišnjih obveznica u odnosu na njemačke koje se uzimaju kao mjerilo sada 13 baznih bodova manja nego početkom godine, pokazuju podaci Reutersa. Ni tečaj eura nije osjetio bitnije posljedice, kaže Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa. "Euro je prema američkom dolaru blago oslabio posljednja dva mjeseca, no za to je vjerojatno mnogo zaslužnija Europska središnja banka nego Katalonija. Naime, ECB je još malo produžio trajanje programa ubrizgavanje novca u financijski sustav", kaže Kokanović. 

Također, razlika u prinosu između katalonskih i španjolskih obveznica trenutno je najmanja od sredine srpnja nakon što je nakon referenduma 1. listopada skočila na najvišu razinu u više od godinu dana. Relativno blaga negativna reakcija tržišta nakon održavanja referenduma te sadašnje potpuno smirivanje posljedica je strukture katalonskog duga. Ta regija ukupna duguje 77 milijardi eura ili četvrtinu grčkog duga. Podaci španjolske središnje banke pokazuju da dvije trećine tog iznosa, odnosno 52,5 milijarde eura Katalonija duguje središnjoj vladi u Madridu, dodatnih 8,17 milijardi eura domaćim financijskim institucijama, malo više od šest milijardi eura inozemnim investitorima, a 10 milijardi eura  duga ulazi u stavku "ostali". Drugim riječima, međunarodna izloženost je premala da bi izazvala potres na tržištima eurozone čak i slučaju bankrota Katalonije. S druge strane, tržišta ne brine ni utjecaj na Španjolsku jer katalonski dug središnjoj državi čini tek 4,75 posto španjolskog ukupnog duga na kraju prošle godine. 

Stradale dionice
Jedan od vedećih stranih investitora u katalonske obveznice, BlueBay Asset Management smatra kako su katalonske težnje za neovisnošću od početka bile pravno upitne. "Grčka je bila potpuno drugačija priča – u pitanju je bilo postojanje Grčke kao članice monetarne unije. U Kataloniji neovisnost nikada nije bila ustavna kategorija, nema pravnog utemeljenja", ističe Mark Dowding, fond menadžer u BlueBayu. Jedina klasa financijske imovine koja je pretrpjela veće gubitke su španjolske dionice, upozorava Nadia Gharbi, ekonomistica u Pictet Wealth Managementu. Indeks Madridske burze trenutno je sedam posto niži od najviše ovogodišnje vrijednosti. Ipak, za ovu godinu i dalje je 10 posto u plusu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close