Kraljevska obitelj zainteresirana za kupnju luke vrijedne 16,7 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2019. u 10:04
Crnogorska luka završila je prošlu godinu s gubitkom većim od 22 milijuna eura

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, u Emiratima je izjavio da je za luku zainteresirana kraljevska obitelj.

Odbor direktora Luke Bar, kojim rukovodi predsjednik Vojin Žugić, na sjednici održanoj prošlog tjedna usvojio je novu procjenu imovine te kompanije i njene tri povezane tvrtke, a koja je za 16,7 milijuna eura niža od prethodne i iznosi oko 51,2 milijuna eura, potvrđeno je Vijestima.

Sugovornici podgoričkog lista tvrde da će zbog otpisa dijela imovine, dijela spornih i nenaplativih potraživanja i zaostalih dugovanja radnicima u 2018. godini, gubitak Luke Bar na kraju prošle godine sigurno biti veći od 20 milijuna eura. Nova procjena vrijednosti Luke Bar dolazi nakon zanimanja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za preuzimanje. 

Manjinski dioničari ljuti
Na samom početku ove godine Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, boravio je u UAE-u, odakle je crnogorskoj javnosti odmah poslana poruka da su članovi vladajuće kraljevske obitelji zainteresirani da njihove kompanije privatiziraju Luku Bar. Krajem siječnja ove godine predstavnici kompanija iz UAE-a posjetili su vladu, ali i Luku Bar.

 

16,7 milijuna

eura manje vrijedi imovina Luke Bar prema novoj procjeni

Prije dvije godine poništen je natječaj za privatizaciju te državne kompanije, na koji je stigla ponuda poljske OT Logistics grupe koja je nudila 8,5 milijuna eura za 30 posto vlasništva i 14 milijuna ulaganja. Iz crnogorske vlade je tada rečeno da ne odustaju od privatizacije već da je to "jedan svojevrsni time out". S druge strane, manjinski dioničari Luke Bar rekli su Vijestima da su "sluđeni" sakrivenim informacijama o smanjenju imovine i kapitala kompanije uoči moguće privatizacije. Za njih je bilo logičnije da država, kao većinski vlasnik, ponudi potencijanim investitorima na prodaju što vrijedniju imovinu.

Zadovoljni poslovanjem
Odbor direktora, menadžment i Revizijski odbor Luke Bar objavili su i da je ta kompanija 2018. godinu završila s ukupnim gubitkom od 22,105.876 eura.

  "Unatoč iskazanom gubitku treba istaknuti da je ostvaren pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 289.688 eura", naveli su iz Luke, a taj iznos se, kako doznaju Vijesti, odnosi na operativno poslovanje bez računovodstvenih operacija i smanjenja imovine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close