Yahoo pokrenuo proces prodaje internetskog biznisa

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. veljača 2016. u 08:32
Izvršna direktorica Marissa Mayer popustila je pritisku/REUTERS

Prema navodima Bloomberga, interes za preuzimanje poslovanja pokazali su Verizon i AT&T te dva investicijska fonda.

Yahoo od ponedjeljka započinje s procesom prodaje osnovnog, internetskog poslovanja kompanije. Navedeni je potez rezultat povećanih pritisaka aktivističkih dioničara na izvršnu direktoricu Marissu Mayer da proda temeljno poslovanje Yahooa, a ne da ga izdvoji iz kompanije kako je planirala.

 

34posto

vrijednosti izgubila je dionica Yahooa prošle godine

Mayer nije uspjela
Bloomberg kao potencijalne kupce navodi telekomunikacijske divove Verizon i AT&T, kao i investicijske fondove Bain Capital, KKR i TPG. Pretpostavlja se će do prvih konkretnih ponuda Yahoo pričekati još barem mjesec dana. Mayer se više od tri godine trudila da Yahoo fokusira na mobilne aplikacije te je pokušavala povećati prihode od oglašavanja. Odluka o prodaji temeljnog poslovanja došla je nakon što je kompanija odustala od svojih planova o izdvajanju udjela u Alibabi u posebnu kompaniju. "Odvajanje našeg udjela u Alibabi od operativnog poslovanja neophodno je za maksimiziranje vrijednosti za naše dioničare", poručila je Mayer u petak.

Dioničari su se izdvajanju, između ostalog, protivili i jer je riječ o procesu koji bi mogao potrajati i do godine dana. Njihovo inzistiranje na prodaji te hitnoj promjeni temeljnog poslovanja i onog vezanog za pretraživanje i oglašavanje rezultat je tržišne dominacije Facebooka i Googlea u sektoru oglašavanja. Najnovijoj odluci Yahooa prethodilo je turbulentno razdoblje u poslovanju obilježeno otpuštanjima, zatvaranjima dijela poslovnih jedinica te kolebanjima vrijednosti dionica. Lani je dionica pala 34 posto, a ove godine dodatnih 10 posto. Za usporedbu, indeks S&P 500 ove je godine izgubio preko šest posto vrijednosti. 

Oporavak dionice
No, najava sastavljanja povjerenstva koje će se baviti prodajom poslovanja te konzultiranja sa stručnjacima i investicijskim bankama poput Goldman Sachsa, JP Morgana i drugih, u petak je blago oporavila vrijednost dionice koja je nakon zaključenja trgovanja vrijedila 30,03 dolara. Time je vrijednost tvrtke dosegnula 28 milijardi dolara. Hedge fond Starboard Value, koji posjeduje oko 0,75 posto udjela u Yahoou, odbio je komentirati napise, iako su početkom siječnja zaprijetili provođenjem promjena unutar Uprave ukoliko dionica Yahooa nastavi gubiti na cijeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close