Xijev posjet Moskvi ojačava ekonomsko partnerstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 05. lipanj 2019. u 22:00
Xi Jinping, predsjednik Kine/REUTERS

Pogođena američkim i europskim sankcijama, Rusija je u razdoblju zaokreta od europskog prema kineskom tržištu.

Kineski predsjednik Xi Jinping došao je u srijedu u Rusiju u posjet koji bi trebao otvoriti novo razdoblje prijateljstva i ojačati ekonomsko partnerstvo dviju sila, u kontekstu sankcija i trgovinskog rata s Washingtonom, piše France presse.

Xija je u Kremlju primio ruski predsjednik Vladimir Putin, a potom je za kineskog čelnika priređeno svečano primanje. Xi i Putin nakon razgovora u Moskvi potpisali su zajedničku deklaraciju o "jačanju odnosa, globalnom partnerstvu i strateškoj suradnji, koji ulaze u novo razdoblje".

Kineski predsjednik u četvrtak i petak sudjeluje kao počasni gost na Ekonomsku forumu u Sankt Petersburgu gdje će se okupiti čelnici i predstavnici oko 1800 ruskih i stranih tvrtki iz 75 zemalja. 

"Ovaj posjet je ključni događaj za naše bilateralne odnose", rekao je savjetnik Kremlja Jurij Ušakov. On je istaknuo da će među ostalim stvarima na dnevnom redu biti riječi i o "odnosima Rusije i Kine s velikim zapadnim silama, među kojima i sa SAD-om".

Prema tvrdnjama tamošnjih analitičara, Rusija, snažno pogođena europskim i američkim sankcijama uvedenima 2014. godine zbog ukrajinske krize i aneksije Krima, u razdoblju je okretanja od europskog tržišta prema kineskom.

To potvrđuje i podatak da je prošle godine trgovinska razmjena dvoju država porasla 27 posto na 107 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close