WTO: Prve naznake trgovinskog rata

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2018. u 21:59
Jedno od najtežih razdoblja za Svjetsku trgovinsku organizaciju/FOTOLIA

Američko-kineske tenzije prijete naglom usporavanju svjetskog gospodarskog rasta.

Pravi trgovinski rat Kine i Amerike ozbiljno bi utjecao na svjetsko gospodarstvo, upozorio je u srijedu čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u razgovoru za britanske medije. WTO se suočava s razdobljem koje spada među najteže u njegovoj 23-godišnjoj povijesti, upozorio je izvršni direktor WTO-a Roberto Azevedo u BBC-jevoj emisiji HardTalk.

"Možda nije najteže, ali svakako jest među najtežima", naglasio je. Globalni trgovinski rat još nije pokrenut, ali svijet "svjedoči prvim potezima u tom smjeru", kazao je čelnik međunarodne trgovinske organizacije. Prijeti opasnost da svjetski gospodarski rast jako naglo uspori, naglasio je Azevedo, dodajući da će razmjeri štete i tempo rasta ovisit će o razmjerima trgovinskog rata.

Njegova izjava nadovezala se na najavu SAD-a da će uvesti carine na kineske proizvode u vrijednosti 60 milijardi dolara i na poruku Pekinga da se ne boji trgovinskog rata iako drži da bi se pregovori trebali nastaviti. Prema navodima kineskog lista Global Times bliskog Komunističkoj partiji, Kina priprema široki popis američkih proizvoda na koje će uvesti uvozne carine kao protumjere na američke poteze. Global Times navodi kako je naivno američko razmišljanje da Peking može pristati "na nerazumne zahtjeve" s obzirom na snagu i stabilnost kineskog gospodarstva, prenosi u srijedu Reuters.

S druge strane, Washington ne prestaje dolijevati ulje na vatru međusobnih odnosa što se odrazilo i na Wall Street gdje su u utorak znatno oslabili burzovni indeksi. Tako je S&P 500 potonuo gotovo dva posto. Pad indeksa posljedica je pojačane prodaje dionica tehnološkog sektora nakon medijskih izvještaja da se priprema zabrana kineskim kompanijama da investiraju u taj sektor što bi moglo dovesti do sličnih zabrana u Kini.

Komentirajte prvi

New Report

Close