WHO odobrio upotrebu eksperimentalnog lijeka protiv ebole

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. kolovoz 2014. u 14:12
Reuters

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak su donijeli odluku o etičnosti upotrebe eksperimentalnog, nedovoljno testiranog lijeka.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak su donijeli odluku o etičnosti upotrebe eksperimentalnog, nedovoljno testiranog lijeka ili cjepiva kao potencijalno učinkovitog postupka ili prevencije u liječenju epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Zdravstvena agencija UN-a objavila je da opskrba eksperimentalnim lijekovima protiv virusa ebole zahtijeva "suglasnost, slobodu izbora, povjerljivost, poštovanje osobe koja prima lijek, očuvanje njezina dostojanstva i uključenost zajednice".

Stručnjaci su u Ženevi raspravljali o tomu mogu li se eksperimentalni lijekovi i cjepivo protiv ebole upotrijebiti u borbi protiv te bolesti, unatoč tomu što dosad nisu dovoljno testirani ili nisu dobili odobrenje od nadležnih tijela.

Sastanak je organiziran nakon što je eksperimentalni lijek ZMapp, koji je proizvela američka tvrtka Mapp Biopharmaceutical, upotrijebljen u liječenju dvoje američkih zdravstvenih radnika zaraženih ebolom u Liberiji.

Ta je zemlja u utorak izvijestila kako će se isti medikament dati i dvojici liberijskih liječnika zaraženih istim virusom.

Od ožujka, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze ebolom u udaljenoj jugoistočnoj regiji Gvineje do danas je od posljedica bolesti smrtno stradalo 1013 osoba, izvijestio je WHO.

Liberijski ministar informiranja Lewis Brown kazao je kako je liberijska vlada dobila pismenu potvrdu da se eksperimentalni ZMapp može dati liječnicima Zukunisu Irelandu i Abrahamu Borboru.

"Tvrtka Mapp Biopharmaceutical ne smije izvoziti lijek bez odobrenja FDA, zbog čega su naše vlasti uputile zahtjev toj organizaciji te uspjele ishoditi posebno odobrenje koje će omogućiti liječenje dvojice naših liječnika tim eksperimentalnim lijekom", rekao je Brown u telefonskom razgovoru za Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close