Wesleyu Clarku dopuštena proizvodnja goriva na Kosovu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2016. u 22:00
Clark je bio zapovjednik NATO-a u vrijeme rata na Kosovu

Kosovska vlada je 25. kolovoza odobrila odluku Povjerenstva za javno-privatno partnerstvo da izda dozvolu kompaniji Envidity.

Kompanija Envidity umirovljenog američkog generala Wesleya Clarka, glavnog zapovjednika NATO-a u vrijeme rata na Kosovu krajem devedesetih, nakon nekoliko godina počela je ostvarivati planove u vezi s investicijom na Kosovu, piše list Koha. Clarkova kompanija čekala je, naime, pet godina odgovor od kosovskih institucija u vezi s proizvodnjom sintetičke nafte od ugljena.  

Envidity je 2012. podnio zahtjev za dobivanje dozvole za korištenje kosovskog ugljena. U vrijeme kada je pismo upućeno Ministarstvu za ekonomski razvoj, direktor kompanije je rekao kako su njegov planovi da proizvodni kapaciteti dosegnu dva milijuna litara goriva dnevno. Tvrdilo se i da zbog te investicije neće biti ugrožen rad termoelektrane Novo Kosovo, koja koristi ugljen. Nakon što je kompanija odustala od posla, u koji je prema pisanju medija 2012. planirala uložiti čak 5,6 milijardi dolara, dužnosnici kosovske vlade mjesecima su je pokušavali uvjeriti da se vrati u realizaciju projekta.

 

30 posto

dobiti Clarkova tvrtka ponudila je vladi Kosova

Konačno, 25. kolovoza vlada je odobrila odluku Povjerenstva za javno-privatno partnerstvo da izda dozvolu kompaniji Envidity, kao i osnivanje povjerenstva za završetak sporazuma, ali tek nakon što ga odobri Skupština Kosova. Povjerenstvo za rudnike i minerale objavilo je da je Clarkova kompanija 2013. godini podnijela tri zahtjeva za istraživanje na Kosovu, ali i da su oni odbačeni zbog nedostatka dokumentacije.  Prema zakonu o rudnicima i mineralima, povjerenstvo može izdati licenciju za istraživanje, ali bez dozvole od vlade ne i onu za obradu rude.

Kompanija bivšeg američkog generala ponudila je vladi Kosova 30 posto od svoje ukupne dobiti, što bi, kako se procjenjuje, moglo dosegnuti čak petinu vladinih godišnjih prihoda. Kako se tvrdi, za šest-sedam godina također bi mogao biti spreman transportni sustav za opskrbu zrakoplova gorivom, što znači da bi realizacija te investicije otvorila tisuće radnih mjesta, a usto i nove poslove i zapošljavanje u tvrtkama koje će biti uključeni kao podizvođači. 

Okoliš i razvoj

Podijeljena javnost
Investicija Wesleya Clarka, koji na Kosovu ima status junaka, u proizvodnju goriva od ugljena podijelila je kosovsku javnost. Predstavnici nevladinih udruga protive se takvoj odluci, navodeći da je realizacija štetna po okoliš i da će znatno oštetiti obradivo zemljište. Istovremeno, članovi poslovne zajednice tvrde da će korištenje značajnih resursa utjecati na Kosovo u velikoj mjeri, kao i na rast i zapošljavanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close