Walmart peti put osvojio titulu najveće američke kompanije

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2017. u 14:41
Foto: Reuters

Vrijednost korporacija dosegla 65 posto američkog BDP-a.

Maloprodajni div Walmart peti je put obranio titulu najveće američke kompanije po prihodima na ljestvici Fortune 500, a prvi puta na njoj se našao proizvođač električnih automobila Tesla Motors.

Ove godine kriterij je bio minimalni godišnji prihod od 5,1 milijarde dolara. Ukupno zbrojeni prihodi svih 500 kompanija s ljestvice dosežu 12,1 bilijun dolara, što je 65 posto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pri vrhu

Na vrhu je Walmart s lanjskih 485,9 milijardi dolara prihoda što je 0,8 posto više nego 2015. godine. Walmart je u samom vrhu liste 500 vodećih magazina Fortune, inače mjerila najvrednijih biznisa, od kada je prvi put objavljena 1955. godine. Berkshire Hathaway, tvrtka koju kontrolira poznati ulagač Warren Buffett, na drugom je mjestu, a na trećem je Apple.

Od 20 novih kompanija na ljestvici, šest ih je nastalo diobom kompanija ili izdvajanja poslovanja, tri su utemeljene prije više od 100 godina, dok su dvije osnovane tek prošle godine. Elon Muskov startup za električne automobile na listi je zauzeo 383. mjesto, nakon što je povećao prodaju za 73 posto u prošloj godini i dosegnuo prihode od sedam milijardi dolara. Tesla je “teži” od General Motorsa i Forda po tržišnoj vrijednosti, no i dalje ostvaruje daleko manje prihode od tradicionalnih automobilskih proizvođača.

Naime, General Motors je na Fortune 500 ljestvici osmi sa 166,4 milijarde dolara, a Ford drži 10. poziciju sa 151,8 milijardi dolara.

Među novajlijama je i Hewlett Packard Enterprise, podatkovni centar i poslovanje s uslugama u “oblaku” nastalo odvajanjem od Hewlett-Packarda, a koji je zauzeo 59. mjesto, dok je Alcoa, koja je u sektoru aluminija od 1888. godine, zauzela 300. mjesto.

Skočili Netflix i Facebook

Najveći skok bilježi proizvođač namještaja Newell Brands koji se pomaknuo za 226 mjesta na 208. poziciju. Takav skok tvrtka može zahvaliti rastu prihoda za 122 posto na 13,3 milijardi dolara. Od javnosti poznatijih kompanija u skupini s najvećim pomakom na ljestvici još su Netflix koji se uspeo za 65 mjesta na 314. poziciju te Facebook s pomakom od 59 mjesta na 98. poziciju.

Zanimljiva je i ljestvica najprofitabilnijih kompanija gdje prevladavaju tehnološke tvrtke i banke. Tu je lider Apple s dobiti od 45,7 milijardi dolara, a slijedi ga banka JPMorgan Chase sa 24,7 milijardi dolara te već spomenuti Berkshire Hathaway s 24 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close