Walmart i Best Buy ne žele uvesti Appleov novi sustav plaćanja

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2014. u 09:50
JP Morgan Chase jedna je od banaka koje su sudjelovale u razvoju Apple Paya

Troškove korištenja Apple Paya za korisnike u SAD-u odredit će banke koje su ponudile Appleu niže naknade od onih za obične kartice.

Appleovog novopredstavljenog sustava plaćanja novim iPhoneom 6 ne bi bilo u ovakvom obliku bez dogovora s najvećim bankama, otkrivaju američki mediji.

Apple Pay, kako je ime najnovijem proizvodu te kompanije, koristit će takozvani tokenizacijski sustav na širokoj bazi, a banke i financijske tvrtke vjeruju kako se radi o tehnologiji koja je budućnost plaćanja i žele u tome svoj dio kolača. Prema pisanju The New York Timesa, JP Morgan Chase jedna je od banaka koje su sudjelovale u razvoju Apple Paya, što je uostalom i otkrila glavna financijska direktorica te banke Marianne Lake. Bankari i kartičari su procijenili da Appleov sustav plaćanja može ugroziti i dio njihovih prihoda.

 

25marketinških

stručnjaka u MasterCardu zaposleno je na kampanji za Apple Pay

"Želimo uložiti u sustave koji poštuju našu ulogu u financijskom ekosustavu", istaknuo je James Anderson, stariji potpredsjednik za razvoj mobilnih proizvoda u MasterCardu. U toj tvrtki čak 25 marketinških stručnjaka čekalo je da Apple objavi detalje o Apple Payu, kako bi mogli pokrenuti svoju kampanju.Troškove korištenja Apple Pay sustava za korisnike na američkom tržištu odredit će banke koje su navodno ponudile Appleu niže naknade u odnosu na uobičajene transakcije kreditnim karticama. Velike kartičarske kuće neće morati plaćati za suradnju s Appleom. Ipak, analitičari upozoravaju da Apple Pay može dugoročno sniziti naknade koje kartičari i banke naplaćuju korisnicima uobičajenih kartica.

Naime, većina iznosa od transakcijskih naknada koristi se za pokrivanje troškova kartičnih prijevara. Appleov sustav koji za autorizaciju transakcije koristi otisak prsta mogao bi značajno umanjiti mogućnost prijevara i tako pritisnuti visinu naknada. Kako je suradnja s Appleom za banke atraktivnija od suradnje s velikim trgovačkim lancima, najveći od njih već su pokazali zube. Već u četvrtak, dva dana nakon predstavljanja Apple Paya, Walmart i Best Buy su najavili kako neće prihvaćati plaćanja putem Apple Pay sustava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close