Wall Street čeka smanjenje dobiti nakon 10 godina

Autor: Tomislav Pili , 11. travanj 2019. u 22:00
Manja dobit uz veće prihode nije zabilježena od 2008./REUTERS

Pad profitabilnosti mogao bi biti ostvaren uz rast prihoda od pet posto što je rezultat viših troškova povezanih s povećanjem carina.

Wall Street s oprezom čeka objavu prvih ovogodišnjih financijskih izvješća koja bi trebala pokazati pad profitabilnosti američkih kompanija nakon 10 godina.

Prema anketi Reutersa, financijaši očekuju da je dobit kompanija iz sastava indeksa S&P 500 u prvom tromjesečju oslabila 2,5 posto na godišnjoj razini unatoč očekivanom rastu prihoda od gotovo pet posto.

Ovakve su prognoze dijametralno suprotne s prošlom godinom kada je porezna reforma potaknula rast korporativnih zarada za petinu. Međutim, rastući troškovi, od čega je dio povezan s povećanjem carina, snizio je marže za 1,1 postotni bod, ocjenjuju tamošnji analitičari.

Kvartalni pad dobiti uz istovremeni rast prihoda posljednji se puta dogodio u trećem tromjesečju 2008. godine, usred financijske krize.

Dio promatrača na Wall Streetu smatra kako su izvješća za prvi kvartal ključna u održavanju trenutnog pozitivnog raspoloženja na američkoj burzi.

Međutim, nije neobično da prognoze pogriješe, pa je od 20-ak do sada objavljenih izvješća, njih 83 posto nadmašilo očekivanja analitičara, ističe Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close