‘Vuk s Wall Streeta’ podvio rep u okladi protiv Herbalifea od milijardu dolara

Autor: Tomislav Pili , 04. ožujak 2018. u 08:15
William Ackman ipak je ušao u anale Wall Streeta/REUTERS

Jedan od najpoznatijih upravitelja hedge fondova od 2012. je tvrdio da je Herbalife velika prijevara.

Završena je jedna od najogorčenijih investitorskih bitki kojoj je Wall Street ikada svjedočio nakon što je investitor i milijarder William Ackman digao ruke od Herbalifea.

Ackman slovi za jednog od najpoznatijih američkih upravitelja hedge fondovima, a CNBC-u je priznao kako je u tišini prodao sve preostale opcije na dionice Herbalifea, proizvođača dodataka prehrani. Time je prekinuo svoju okladu protiv te dionice (i kompanije) koja je na svom vrhuncu vrijedila čak milijardu dolara. Herbalife se našao na Ackmanovu piku 2012. godine kada je taj ulagač čiju osobnu imovinu Forbes procjenjuje na 1,1 milijardi dolara počeo javno tvrditi kako će Herbalifeova dionica pasti na nulu.

Razlog je našao u tezi da je Herbalifeov model distribucije proizvoda ustvari utemeljen na Ponzijevoj shemi u kojoj postojeći distributeri više zarađuju od vrbovanja novih distributera nego od same prodaje. Stoga je očekivao da će se tom kompanijom pozabaviti savezni istražitelji. Kako bi dokazao svoje teze, uoči Božića 2012. održao je trosatnu javnu prezentaciju.

Usporedo je njegov hedge fond Pershing Square uložio u kratku prodaju dionica Herbalifea koja je trebala donijeti veliku zaradu ako cijena počne padati. No, Ackmanova kampanja privukla je pažnju drugog "vuka s Wall Streeta", Carla Icahna. On se odlučio za dijametralno suprotan potez i počeo kupovati dionice očekujući rast njihove vrijednosti. Ubrzo je postao najveći dioničar kompanije.

Na Ackmanovu nesreću, njegove teze nisu se obistinile. Herbalife se doduše našao na meti Savezne trgovinske komisije, ali je postupak završen u srpnju 2016. nagodbom od 200 milijuna dolara te dopuštenjem da Herbalife nastavi raditi. Tržište je u međuvremenu pokazalo da Ackman nije u pravu. Od 45 dolara koliko je dionica vrijedila kada je počela njegova kampanja, vrijednost se uspela do sadašnjih 96 dolara. No, Ackman je ovime ipak ušao u anale Wall Streeta jer nitko prije nije uložio toliko novca, truda i vremena u neku investiciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close