Vuk Hamović u Bileći gradi solarnu elektranu na 133 ha

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2020. u 22:00
Solarana elektrana imat će snagu od 60 megavata, a procijenjena godišnja proizvodnja iznosit će 84 gigavatsata

Najvećem trgovcu električnom energijom u regiji, prema pisanju BiH medija, vlada RS izlazila je ususret na štetu proračuna.

Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regiji, planira u selu Skrobotno kod Bileće graditi veliku solarnu elektranu čije bi se fotonaponske ćelije prostirale na 133 hektara, doznaje portal Capital.ba. Instalirana snaga energetskog postrojenja bit će 60 megavata, a procijenjena godišnja proizvodnja 84 gigavatsata. Naime, na zahtjev Hamovićeve kompanije EFT International Investments Holding Limited, vlada Republike Srpske je na sjednici 16. siječnja donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.

"Ovlašteno je Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u suradnji s Povjerenstvom za koncesije RS provede postupak dodjele koncesije u skladu sa zakonom", navodi se u odluci vlade. Vuk Hamović, inače, u Republici Srpskoj ima dvije kompanije čiji promet, kroz proizvodnju i izvoz struje, svake godine iznosi stotine milijuna maraka.

MUP pokrenuo istragu
Jedna je Hamovićeva kompanija Rudnik i termoelektrana Stanari, pokraj Doboja, koja je 2018. godine imala prihode od 196 milijuna maraka (oko 100 mil. eura) i dobit od gotovo 40 milijuna KM. Druga je kompanija EFT Bileća koja je od međunarodne trgovine strujom u 2018. godini, sa samo tri zaposlena, prihodovala 91,2 milijuna KM i ostvarila dobit od 166.352 KM. 

Vlada Republike Srpske više je puta do sada izlazila Hamoviću ususret donoseći odluke koje su išle izravno u njegovu korist i na štetu RS, pa nema sumnje da će i u projektu solarne elektrane imati njenu punu podršku, piše Capital.ba. Tako se Petar Đokić, ministar industrije energetike i rudarstva RS, 2016. godine u ime RS izmjenama pravilnika odrekao najmanje 100 milijuna KM koncesijskih naknada, koje su joj trebale pripasti samo od kompanije EFT, objašnjava portal. 

Zbog takvog djelovanja ministar Đokić je postao predmet istrage MUP-a Republike Srpske koji je 2017. godine izuzeo određenu dokumentaciju iz Povjerenstva za koncesije RS. Izmjenama Pravilnika o visini koncesijske naknade i bankarskim jamstvima u području elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u RS, Đokić je koncesionare koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu (kao što su Hamovićevi Stanari) oslobodio plaćanja posebne naknade za ekspolataciju ugljena kojeg koriste za proizvodnju struje.

"Koncesionar, koji u svom sastavu ima rudnik i termoelektranu ne plaća posebno naknadu za eksploataciju ugljena koji služi za proizvodnju struje u termoelektrani, nego plaća ukupnu koncesijsku naknadu u visini od 3,6 posto od godišnjeg prihoda, ostvarenog proizvodnjom i prodajom tako dobivene električne energije", navedeno je u tom pravilniku.

Novo smanjenje naknade
Međutim, već nakon nekoliko mjeseci došle su nove olakšice koncesionarima na račun proračuna RS. Novim izmjenama pravilnika, koncesionarima koji istovremeno plaćaju i naknadu za korištenje prirodnih resursa, smanjena je koncesijska naknada više od šest puta, odnosno sa 3,6 posto na 0,5 posto.

Ministarstvo energetike RS

'Koncesionari su u ravnopravnom položaju'
U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS tvrde da sporne izmjene pravilnika o plaćanju koncesijske naknade za koncesionare koji imaju rudnik i termoelektranu ne daju prednost niti jednom koncesionaru, već da ih sve dovode u ravnopravan položaj. Iz kompanije EFT RiTE Stanari rekli su da su plaćali i više od onog što je obračunato ukupnom koncesijskom naknadom od 3,6 posto od godišnjeg prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close