Vučićeva stranka danas u pohodu na apsolutnu vlast?

Autor: Poslovni.hr/HRT , 16. ožujak 2014. u 14:27
Aleksandar Vučić. Photo Reuters

U Srbiji se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, a nazivaju ih najizvjesnijima od doba Slobodana Miloševića.

U Srbiji se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori. Nazivaju ih najizvjesnijima od doba Slobodana Miloševića jer je jedino pitanje hoće li Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka osvojiti apsolutnu vlast, prenosi HRT. Birališta su otvorena u 7 sati, a pravo glasa ima ukupno 6,765.998 građana. Prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 21 sat, a Republičko izborno povjerenstvo će prve podatke o izlaznosti priopćiti u devet sati. 

Socijalisti aktualnoga premijera Ivice Dačića i njihovi partneri drugi su u istraživanjima s oko 13 posto glasova. Nova demokratska stranka Borisa Tadića, prema većini anketa, osvaja između sedam i deset posto. Vodi se mrtva utrka za treću najjaču opciju, još je 20 posto neopredijeljenih birača. Aleksandar Vučić poželjna je udavača za sve one koji će prijeći izborni prag od pet posto osim za euroskeptičnog Vojislava Koštunicu iDragana Đilasa, čija se Demokratska stranka, pokazuju ankete, spustila na rekordno nisku razinu.

Istodobno s prijevremenim parlamentarnim izborima održavaju se i izbori za 110 vijećnika Skupštine Beograda koja, po važećem zakonu, većinom glasova bira gradnonačelnika srbijanske prijestolnice. Za konstituiranje Skupštine Srbije rok je 30 dana od službenog proglašenja rezultata, a krajnji rok za formiranje vlade je 28. lipnja, mada su najave favorita na izborima da bi Srbija novu vladu mogla dobiti i prije kraja svibnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close