Vučić Željezaru Smederevo prodao Amerikancima

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2014. u 08:48
Svih 5200 radnika ostat će na poslu

Srpski premijer dogovorio je s predsjednikom Esmarka preuzimanje tvrtke, ali će natječaj za prodaju ipak biti raspisan.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić s predsjednikom američke kompanije Esmark Jamesom Bouchardom u Londonu je praktički dogovorio da kompanija iz Pittsburgha preuzme Željezaru u Smederevu.

Za nekoliko dana predstavnici Esmarka doći će u Beograd zbog završetka posla. Prema informacijama Večernjih novosti, nakon preuzimanja čeličane niti jedan od 5200 radnika neće biti otpušten, a plan je da se proizvodnja poveća za pet i pol puta. Amerikanci, naime, planiraju upaliti obje visoke peći, a sadašnju proizvodnju od 400.000 tona čelika podignuti na čak 2,2 milijuna tona.Vrijednost proizvodnje u Željezari sada iznosi 340 milijuna eura, a s punim kapacitetom dosegnula bi 1,5 milijardi eura.

 

20posto

vlasničkog udjela u Željezari ostalo bi u rukama države

Država za Željezaru mjesečno izdvaja od 8,5 do 10 milijuna eura, ali tvornica bankama duguje 260 milijuna eura, dobavljačima 120 milijuna, te za sirovine još 145 milijuna eura. Te dugove će država najvjerojatnije preuzeti, dok bi strateški partner tvornicu trebao izvući iz krize. Srpska država trebala bi ostati vlasnik 20 posto smederevske Željezare.Međutim, pri preuzimanju Željezare poštivat će se zakonska procedura. Raspisat će se javni poziv zainteresiranim ulagačima, a Bouchard je Vučiću obećao da će se Esmark prijaviti na natječaj. "Dajem vam riječ da će posao biti završen, a znam da ste vi čovjek koji cijeni riječ", navode Večernje novosti obećanje čelnika američke kompanije srpskom premijeru.

Konačni uvjeti prodaje vjerojatno će biti poznati nakon što posao bude zaključen, a prema pisanju lista Danas Esmark računa na neke povlastice kakve je svojevremeno imao U.S. Steel, koji je bio vlasnik Željezare Smederevo do 2012. godine kada ju je ponovno preuzela država, kao što je zajamčena cijena struje i izvozne olakšice.Esmark je jedan je od vodećih prerađivača ravno valjanog čelika i treći po veličini proizvođač čeličnih ploča u SAD-u. Tvrtka je osnovana 2003., a bavi se i istraživanjem nafte i plina. Godišnji promet Esmarka iznosi milijardu dolara. Osim američke kompanije, među zainteresiranima za smederevsku Željezaru spominjali su se i ruska korporacija Uralvagonzavod, indijski proizvođač Mittal Group, rusko-češka kompanija United Group i britanski Westwood. 

Komentirajte prvi

New Report

Close