Vučić zahvalio Trumpu na uspostavi avio-veze s Prištinom

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2020. u 22:00
Davos: predsjednica EK Ursula von der Leyen i srpski lider Aleksandar Vučić REUTERS

Srbija uspjela otvoriti liniju za Kosovo bez priznanja tamošnjih vlasti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na Svjetskom ekonomskom forumu novinarima rekavši da je Davos “odlično mesto gdje se za kratko vrijeme može puno toga čuti i ostvariti važne kontakte u korist Srbije. Za nas je vrlo važno da budemo u Davosu i da budemo dobro predstavljeni”, rekao je Vučić,

Mali Schengen

Vučić je pozvao ulagače da investiraju u zemlju koju vodi. “Sada imamo priliku da govorimo o investicionom ambijentu i da pozovemo ljude da nastave da investiraju u Srbiji”, rekao je Vučić.

Dodao je da će govoriti na dva važna panela, jednom ekonomskom, i drugom političkom, o Zapadnom Balkanu, gdje će govoriti o tome kako vidi budućnost, o Malom Schengenu, ekonomskoj suradnji i drugim problemima.
 “Pismo o namjerama za uspostavljanje direktne avio linije Beograd-Priština je važna stvar o kojoj je dugo vođen dijalog, kojim je pronađeno kompromisno rješenje u kojem nitko ne može da kaže da smo priznali Kosovo”, rekao je predsjednik Vučić. U vezi tog projekta zahvalio je posebnom izaslaniku američkog predsjednika Donalda Trumpa za Balkan Richardu Grenellu i savjetniku američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robertu O’Brienu.

Kontrola zraka

“Jako je teško doći do bilo kakvog sporazuma po tom pitanju. Želim da građani znaju koliko je to važno i teško”, podvukao je Vučić.

Na kritike što operater na toj direktnoj liniji neće biti Air Serbia već Lufthansa, Vučić je kazao da bi “Albanci to voljeli više nego bilo tko drugi, ali da je za nas to nemoguće”, te objasnio zašto. “U tom bi slučaju Air Serbia morala potpisati sve dokumente s državom Kosovo. Dakle, trebalo bi potpisati ugovor s aerodromom Adem Jashari, pa i Kosovom kao državom, što bi značilo kako priznajemo da nije pod našom kontrolom donji zračni sloj. Zato smo tražili i borili se da umiješamo Kfor, da imamo posrednika, nekog koji je Rezolucijom UN predviđen za taj prostor”, objasnio je situaciju Aleksandar Vučić.

Podvukao je da je Srbija uradila najbolje što je bilo moguće da potvrdi za što se zalaže, a to su slobodan protok robe, kapitala, ljudi i usluga, i da ujedno zaštiti jedinstvenost teritorija Srbije.

Kompromisno rješenje

“Uspjeli smo pronaći kompromisno rješenje u kojem nas nitko ne može optužiti da smo priznali Kosovo”, rekao je Vučić.
“I mnogo ćemo stvari uraditi da principe mini Schengena sprovedemo u djelo, što znači jačanje srpske privrede, bolju kvalitetu života, veće plaće i penzije”, naglasio je 
Vučić.

Komentirajte prvi

New Report

Close