Vučić: Večernje novosti postaju državno vlasništvo

Autor: Poslovni dnevnik , 03. travanj 2014. u 22:01
Spajanje bi vjerojatno donijelo privremeni financijski spas Novostima

Dug Novosti, čiji je vlasnik Milan Beko, prema državnoj tiskari bit će pretvoren u dionice u vlasništvu države.

Kompanije Štamparija Borba, Novosti i Borba nakon formiranja nove srpske vlade bit će objedinjene u jednu kompaniju, što je dogovoreno na zajedničkoj sjednici nadzornih i izvršnih tijela tih kompanija i predstavnika sindikata, javlja Udrženje novinara Srbije (UNS).

Tvrdi se da je inicijativu za stvaranje jedinstvene tvrtke Novosti pokrenuo prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić na sastanku s generalnim direktorima Novosti, Štamparije Borba i predsjednikom Nadzornog odbora Štamparije Borba koji je održan 28. ožujka. Taj je dogovor možda završetak krize u Večernjim novostima koja nije od jučer. Još u svibnju 2013., kada je na čelo Novosti čiji je vlasnik srpski poduzetnik Milan Beko postavljeno novo rukovodstvo dug tvrtke iznosio je 11 milijuna eura, od toga prema Štampariji Borba čak 6,5 milijuna eura. Zato je već 17. ožujka nakon objave rezultata parlamentarnih izbora blokiran račun Novosti, a blokadu je postavila Štamparija Borba puštajući na naplatu mjenicu u iznosu od 187 milijuna dinara. Spajanjem navedene tri tvrtke država bi na temelju sadašnje vlasničke strukture postala većinski vlasnik nove kompanije. Borba je u vlasništvu države, kao i 80 posto kapitala Štamparije Borba, dok je oko 62 posto kapitala Novosti u vlasništvu Beka.

 

11milijuna

eura duga dočekalo je novo rukovodstvo Novosti u svibnju 2013.

"Na sastanku s prvim potpredsjednikom vlade zaključeno je da je jedini izlaz iz ove situacije pokušaj da se u suradnji s Ministarstvom financija dug Novosti prema Štampariji Borba pretvori u državne dionice u Novostima čime bi država postala većinski vlasnik Novosti. Zatim bi se formiralo jedinstveno poduzeće Novosti, koja bi nastala spajanjem Borbe, Novosti i Štamparije Borba, a čiji bi većinski vlasnik bila država. Tako bi nastalo zdravo poduzeće koje bi se moglo ponuditi na tržištu i privatizirati", rekao je Momir Stojanović, predsjednik Nadzornog odbora Štamparije Borba. U Štampariji Borba dodatno ističu da cilj objedinjavanja kompanija nije želja da država postane vlasnik medija. Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Novosti, rekao je da bi spajanje kompanija svakako mnogo značilo Novostima koja bi kao najveći list u Srbiji prvi put imala svoju tiskaru. Međutim, glavni tajnik UNS-a Nino Brajović tvrdi da država nije dobar domaćin medijima i da mora izaći zbog nelojalne konkrencije na medijskom tržištu. On ipak dodaje da bi najavljena vlasnička transformacija Novosti mogla značiti privremeno financijsko spašavanje lista, ali upozorava na opasnost da država ne odustaje tako lako od upravljanja medijima.

"Ako bi to bio manevar da ostane državno vlasništvo kao većinsko u medijima tada bi to bilo suprotno interesima struke i suprotno željama medijske zajednice", kaže Brajović.U slučaju da se provede Vučićev plan, a teško je zamisliti da bi mu se u ovom trenutku netko mogao protiviti, prilozi Novosti koji se sada tiskaju izvan Štamparije Borba bili bi vraćeni u tu tiskaru. "Dogovoreno je i da Štamparija Borba zbog zastarjelosti tehnologije kupi novi stroj za tiskanje, čime bi se ubuduće prilozi Novosti tiskali u našoj tiskari", kaže Momir Stojanović. Inače, gotovo 90 posto poslova Štamparije Borba otpada na tiskanje izdanja tvrtke Novosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close