Vučić se hvali suficitom koji je statistička greška

Autor: Marina Šunjerga/VL , 12. srpanj 2017. u 14:03
Postoji mogućnost da se u Srbiji pogrešno uračunao izvoz struje, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Gdje je nestalo 62,7 mil. eura hrvatskog izvoza, nisu objasnili ni u srbijanskom ni u hrvatskom Zavodu za statistiku.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pohvalio se da Srbija prvi put ima vanjskotrgovinski suficit u razmjeni s Hrvatskom, ali čini se da se prevario. Podaci Državnog zavoda za statistiku demantiraju Vučića koji je ustvrdio i da Srbija ima suficit sa svim zemljama regije u koje, kaže, ide 20% ukupnog izvoza. Ipak, usporedba brojki objavljenih o izvozu za prva četiri mjeseca 2017. u Srbiji i Hrvatskoj pokazuje disparitet od 67 mil. eura u korist Srbije – Srbi su uvoz iz Hrvatske procijenili na svega 138,8 mil. eura, dok je DZS prikazao izvoz vrijedan 201,5 milijuna eura.

Kako statistika svake zemlje prikazuje ono što joj odgovara, nakon četiri mjeseca 2017. prikazala je plus od 25,6 mil. eura koji se u svibnju čak i povećao. Hrvatska, koja je članica EU i čija je statistika usklađena s Unijom, bilježi plus od 35,6 milijuna eura u međusobnoj razmjeni. Gdje je nestalo 62,7 mil. eura hrvatskog izvoza, nisu znali objasniti ni u srbijanskom ni u hrvatskom Zavodu za statistiku, iako u Beogradu kažu da zna doći do neusklađenih podataka, ali nikad do razine koja iznosi više od trećine izvoza.

Neslužbeno se može čuti da postoji mogućnost da se u Srbiji pogrešno uračunao izvoz električne energije, ali je upitno kako je nastala enormna razlika u podacima s obzirom na to da je razmjena struje visoka, ali ne tolika da stvori takvu razliku. Ono što stoji Lani je Srbija u Hrvatsku izvezla 40 mil. eura više hrane nego što je uvezla i to zahvaljujući izvozu suncokretova ulja, bijelog šećera te bezalkoholnih pića.      

Komentirajte prvi

New Report

Close