Vučić reže plaće u javnom sektoru za 10 do 15 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2014. u 22:00
Foto: REUTERS

Poslodavac koji zaposli 100 novih radnika tri godine će plaćati obveze i doprinose samo za 30 radnika, ostalo ide na teret države.

Nova vlada Srbije koju će voditi Aleksandar Vučić donijet će oštre ekonomske mjere usmjerene na javna poduzeća, među kojima su smjene direktora zbog loših poslovnih rezultata, ukidanje plaća članovima upravnih i nadzornih odbora i smanjivanje troškova dnevnica, službenih putovanja i automobila za 50 posto, pišu srpski mediji.

 

50posto

smanjit će se troškovi dnevnica, putovanja i automobila u srpskim javnim poduzećima

Usto, vlada namjerava smanjiti plaće zaposlenima u javnom sektoru, ali i uvesti poticajne mjere za poslodavce za primanje radnika u stalni radni odnos. U javnim poduzećima će, kako navodi Blic, biti napravljeni najveći rezovi dosad, a za manje od mjesec dana Vučić će smijeniti najmanje polovinu sadašnjih direktora u javnim poduzećima, zbog loših poslovnih rezultata koje su ostvarili, ali još uvijek se ne pojašnjava o kojim poduzećima je riječ. Od druge polovine direktora javnih poduzeća, koji će preživjeti ovu sječu, ubuduće će se tražiti da u državni proračun godišnje "ubace" između 300 i 500 milijuna eura. Usto, više od 90 posto članova upravnih i nadzornih odbora neće više primati naknade koje su dosad iznosile između 30.000 i 50.000 dinara.

Nova vlada će, kako se navodi, najvjerovatnije ukinuti tzv. porez solidarnosti, ali će se linearno smanjiti plaće svima zaposlenima u javnom sektoru za 10 do 15 posto. Prema podacima srpskog Ministarstva financija, javni sektor u toj zemlji trenutno zapošljava 781.000 osoba, a Srbija nakon Belorusije ima najveći broj zaposlenih u javnom sektoru u odnosu na privatni sektor u cijeloj Europi. Analiza Centra za istraživanje u gospodarstvu pokazala je da zaposleni u srpskoj administraciji i javnim poduzećima u prosjeku efektivno rade samo oko četiri sata dnevno, dok radnici u srpskim privatnim kompanijama rade prosječno više od sedam sati dnevno. Također, prema proračunima ekonomista Srbija potroši na plaće zaposlenih u javnim poduzećima 14 puta više od ukupne dobiti u tim kompanijama.

Što se tiče većeg zapošljavanja, Vučićeva vlada uvest će poticaje poslodavcima za primanje radnika u stalni radni odnos. Svaki poslodavac koji zaposli 100 novih radnika tri godine za radnika neće plaćati obveze i doprinose već će to ići na teret države, dok će tvrtka plaćati obveze samo za 30 radnika. Poticaji će biti dijeljeni za zapošljavanje u automobilskoj industriji, poljoprivredi, građevinarstvu i IT sektoru. Ta vrsta poticaja dodjeljivat će se sljedeće dvije godine i prema ambicioznim očekivanjima treba donijeti do 50.000 radnih mjesta. S druge strane, kako je obećao novi premijer, mirovine se neće smanjivati, ali će radnici morati duže raditi prije odlaska u penziju. 

Pregovori

Mađari ulaze u vladu

Vučićeva Srpska napredna stranka počela je u ponedjeljak razgovore s predstavnicima drugih stranaka o novoj vladi. Savez vojvođanskih Mađara pozvan je da sudjeluje u toj vladi, što je i prihvaćeno. Jučer se razgovaralo s Dačićevim socijalistima, a poziv očekuje i Nova demokratska stranka. Nova vlada bit će formirana do 25. travnja i imat će 19 članova.

Komentirajte prvi

New Report

Close