Vučić nudi Rusima srpske autodijelove

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2016. u 15:19
Nakon trotjednog kolektivnog odmora ponovno je počela proizvodnja vozila u Kragujevcu

Premijer Srbije najavio je da bi nakon 15. siječnja moglo doći do dogovora o izvozu Fiatovih vozila u Kazahstan, što bi omogućilo i prodaju vozila iz Kragujevca u Rusiji i Bjelorusiji.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, razgovarao je s Dmitrijem Rogozinom, zamjenikom premijera Rusije, o mogućnosti da Srbija umjesto Turske proizvodi autodijelove za ruska vozila. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Rogozinom naveo da bi trebalo razmotriti može li srpska industrija proizvesti autodijelove za rusko tržište, za ruske tvornice automobila AvtoVAZ i Kamaz.
 

Posebno se ta mogućnost pojavila u onom dijelu proizvoda koje su ranije pokrivale turske kompanije, koje su od 1. siječnja pod sankcijama kada je riječ o ruskom tržištu, objašnjava Tanjug. Vučić je također rekao da bi već nakon 15. siječnja moglo doći do dogovora o izvozu Fiatovih vozila u Kazahstan, što bi omogućilo da se iz Srbije automobili izvoze na tržište Euroazijske ekonomske unije koju čine Rusija, Kazahstan i Bjelorusija. Vučić je rekao kako je zamolio Rogozina da prilikom susreta s potpredsjednikom kazahstanske vlade posreduje, te je ocijenio da bi taj posao bio značajan ne samo zbog zarade, već i zbog odnosa prema talijanskom investitoru i daljnjih ulaganja u autoindustriju.

U međuvremenu, nakon trotjednog zimskog kolektivnog odmora, u kompaniji Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA) počela je ovogodišnja proizvodnja svih verzija modela Fiata 500L. Proizvodni proces organiziran je u tri smjene, a iz pogona dnevno izlazi nešto više od 600 gotovih automobila. Zaposleni u Fiatu i dalje očekuju novi model automobila koji bi osigurao potpuno zapošljavanje kapaciteta tvornice, projektirane za proizvodnju 300.000 vozila godišnje, ali će se, kako piše Danas, morati zadovoljiti redizajnom Fiata 500L, koji bi djelimično novi, suvremeniji izgled mogao početi dobivati već u prvom tromjesečju ove godine.

Uprava FCA Srbija nije službeno objavila plan proizvodnje za ovu godinu, ali se može pretpostaviti da je predviđeno da 2016. s proizvodnih linija i montažnih traka izađe između 90.000 i 100.000 vozila, navodi Danas. Plan proizvodnje ovisi o potražnji modela Fiat 500L na europskom i američkom tržištu. Prošle godine je zbog slabije prodaje Fiata 500L u Americi u Kragujevcu proizvedeno oko 10.000 manje automobila nego godinu dana ranije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close