Vučić neće prodati EPS, želi širenje na RS i C. Goru

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2015. u 22:00
Tvrdilo se da su za EPS zainteresirani Nijemci i Rusi

Pokušat ćemo sudjelovati u kupnji ili stvaranju zajedničkih poduzeća s RS i Crnom Gorom, kaže srpski premijer.

Značajan zaokret napravila je srpska vlada kada je riječ o privatizaciji Elektroprivrede Srbije (EPS), najveće kompanije u vlasništvu države sa 38 tisuća zaposlenih.

Krajem prošlog tjedna Aleksandar Vučić, premijer Srbije, na pitanje lista Nedeljnik hoće li će Elektroprivreda Srbije biti privatizirana, rekao je da vlada ima drukčije planove. "Želim najaviti da mi imamo drukčije planove, ne želimo prodati niti privatizirati EPS. Želimo proširiti svoj utjecaj, želimo razgovarati s Republikom Srpskom i s Crnom Gorom. Pokušat ćemo sudjelovati u kupnji ili stvaranju zajedničkih poduzeća s Republikom Srpskom i Crnom Gorom", objasnio je Vučić. Međutim, prije godinu dana, nakon preuzimanja vlasti, Vučić je u Skupštini Srbije najavio da će EPS biti privatiziran tj. da bi u EPS do kraja 2015. mogao ući manjinski partner. "Time bi se povećala vrijednost EPS-a, ako ga odlučimo prodati na burzi, što bi se moglo dogoditi 2016.", rekao je Vučić.

 

38tisuća

osoba ukupno je zaposleno u Elektroprivredi Srbije

Različito o privatizaciji
Tijekom prošle godine u srpskim medijima bilo je dosta nagađanja (pa i navijanja) o mogućem kupcu EPS-a. Tako su, prema pisanju Danasa, za kupnju EPS-a zainteresirani Rusi tj. ruska državna elektroenergetska kompanija Inter RAO. Drugi su, posebno nakon Vučićeva boravka u Berlinu, navodili da je velika njemačka energetska kompanija RWE, jedan od vodećih proizvođača električne energije u Europi, zainteresirana za kupnju Elektroprivrede Srbije, te da je RWE za EPS spreman platiti nekoliko milijardi eura.

Međutim, kako je naveo Danas, među čelnicima EPS-a ne postoji suglasnost kada je riječ o privatizaciji. Jedna skupina drži da je privatizacija nužna i da stranom partneru treba dati prava upravljanja, dok druga skupina zastupa ideju da partnerstvo treba ostvariti samo kroz izgradnju novih proizvodnih postrojenja, dakle bez prepuštanja vlasničkih i upravljačkih prava. Očito je sada prevladala ova druga skupina. Usto, srpske vlasti su najavile da će oko 4,8 milijuna građana Srbije koji imaju pravo na besplatne dionice 2016. godine dobiti dionice Elektroprivrede Srbije.

Suradnja na projektima
Sudjelovanje EPS-a u mogućoj kupnji Elektroprivrede RS ili Elektroprivrede Crne Gore, kojoj je suvlasnik talijanska kompanija A2A (41,7%), ne čini se realnim jer je riječ o cijelom nizu složenih politički, financijskih i ostalih pitanja, za koje nije sigurno da bi ih Vučićeva vlada mogla sama riješiti bez šire međunarodne potpore. Zato bliže stvarnosti izgleda stvaranje zajedničkih poduzeća s dvije elektroprivrede, koje bi mogle lakše naći zajednički jezik oko pojedinih energetskih projekata, ili preuzimanja drugih kompanija. 

Procijenjena vrijednost EPS-a 4 mlrd. €

Građanima dionice kada EPS postane dioničko društvo

Prema riječima Željka Sertića, srpskog ministra gospodarstva, sljedeće godine EPS bi se transformirao u dioničko društvo. Ta je transformacija uvjet da bi građani mogli dobiti besplatne dionice EPS-a. Procjena beogradske brokerske kuće Sinteza Invest Group pokazuje da Elektroprivreda Srbije u najoptimističnijem scenariju vrijedi oko četiri milijarde eura. Građanima bi ukupno pripalo 15% EPS-a ili oko 600 milijuna eura, što znači da bi pojedinci dobili dionice vrijedne 125 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close