Vučić košarkašima Crvene zvezde i Partizana gradi dvorane za trening

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2014. u 16:20
Prvo će se graditi Partizanov dio koji plan za dvoranu ima već godinama

Ukupna bruto površina objekta bit će oko 3731 četvornih metara, a dvorana Partizana bit će odvojena od dvorane Crvene Zvezde.

Srpsko Ministarstvo omladine i sporta spremno je financirati izgradnju sportskih dvorana, a Privremeni organ grada Beograda je osigurao zemljište, platio naknadu za građevinsko zemljište i osigurao infrastrukturno opremanje zemljišta kao i dozvole. Riječ je o gradnji dvije dvorane za trening košarkaša Partizana i Crvene Zvezde, ukupne vrijednosti 405 milijuna dinara, piše portal eKapija.

Takvo rješenje pronađeno je nakon višemjesečnih dogovora, a udjeli Republike Srbije i Beograda u vlasništvu nad novim dvoranama, koje će košarkaši Partizana i Crvene zvezde samo koristiti za svoje potrebe, bit će naknadno dogovoreni, navodno do završetka gradnje objekta. Prvo je na redu natječaj za izvođače radova, koji će biti raspisan čim o tome odluči vlada Srbije koju će voditi Aleksandar Vučić. Novom premijeru taj potez sigurno neće smanjiti popularnost, kao što se može očekivati od najavljenih rezova i štednje.

 

405milijuna

dinara vrijedne su dvije dvorane za trening košarkaša

Pomoćni tereni
"U proračunu za 2014. godinu osigurano je 137 milijuna dinara, za radove u sljedećoj godini planirano je 163 milijuna, a za 2016. 105 milijuna dinara", rekli su u srpskom Ministarstvu sporta. Naravno, u dijelu javnosti Srbije postavilo se pitanje koliko je u uvjetima gospodarske krize i mjera štednje primjereno izdvajati toliko novca za sportske klubove. Odgovor Ministarstva sporta mogao bi zadovoljiti samo navijače Partizana i Crvene zvezde jer na pitanje nisu izravno odgovorili već su samo naveli da "Ministarstvo sporta ne financira klubove, već samo reprezentacije te da ima najmanji proračun koji iznosi oko 0,26% ukupnog proračuna Srbije", navodi eKapija.Trening dva kluba odvijat će se praktički pod istim krovom, ali će svaki klub imati svoju dvoranu.  Ukupna bruto površina budućeg sportskog objekta je oko 3731 četvornih metara, postojat će Partizanova dvorana odvojena od dvorane Crvene Zvezde, a bit će gotovo identične.

"Sportske dvorane bit će izgrađene u dvije faze, bit će simetrično postavljene jedna do druge, iste su površine i približno istog sadržaja", kažu u Ministarstvu sporta. U Partizanu, gdje se ne postavljaju pitanja o troškovima, kažu kako da bi izgradnja njihove dvorane trebala početi za vrijeme ljeta. "Koliko nam je poznato, izgradnja dvorane ne traje više od tri do četiri mjeseca. Normalno je da se prvo počne s izgradnjom naše dvorane jer je sve pripremljeno još prije tri godine i dobivene su sve dozvole. Nadamo se da izgradnja druge dvorane neće kočiti izgradnju naše. Srpske dvorane su u lošem stanju, a naši klubovi treniraju u znatno lošijim uvjetima nego klubovi u Evropi. S Crvenom zvezdom godinama dijelimo termine u dvorani Pionir, a sada će svatko imati svoje termine za trening tako da će nam svima biti lakše", kažu u košarkaškom klubu Partizan NIS.Dvorane za trening imat će središnje igralište, koje se može podijeliti na dva pomoćna terena, punih dimenzija. Tu su i svlačionice, teretana i nekoliko ureda za trenere. Planiran je i prostor za novu sobu s trofejima.

Identični sadržaji
Aleksandar Jokić, član predsjedništva KK Crvena zvezda Telekom, rekao je da je kompromis nužan. "Ponovno smo izašli u susret Partizanu. Prvo će se graditi Partizanov dio, a potom će Zvezda dobiti svoju dvoranu", rekao je Aleksandar Jokić za RTS. Dvorana za trening Crvene Zvezde imat će gotovo identične sadržaje i kapacitet kao Parizanova, s malo drukčijom organizacijom prostorija, rekao je za eKapiju arhitekt Mihailo Lujak koji je izradio idejno rješenje. Lujak je autor i bivšeg projekta Partizanove dvorane za trening koji je, kako se tada pisalo u srpskim medijima, trebao postati jedan od simbola Beograda. Dvorana je trebala imati oko 1750 četvornih metara, a planirala se i manja tribina za 300 gledatelja za utakmice nižeg ranga i mlađih kategorija košarkaša.

Komentirajte prvi

New Report

Close