Vrijeme je za dogovor s Kosovom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2012. u 12:54
Ivica Dačić (PXL)

I Thaci i ja imamo svoje formulacije. Moja polazna osnova je drukčija od njegove. Prihvaćanje nezavisnosti Kosova ne dolazi u obzir.

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u subotu da je vrijeme za povijesni dogovor Beograda i Prištine, a za naredni tjedan navijestio pripremu platforme za pregovore u koju bi se osim političkog vrha Srbije trebala uključiti i oporba.

Dačić je, gostujući u subotnjoj emisiji vijesti beogradske Televizije B92, naglasio kako je “cilj Srbije postizanje trajnog, održivog rješenja i popuštanje u odnosima s Prištinom” i istaknuo da mu je visoka predstavnica EU za vanjsku i siguronosnu politiku Catherine Ashton u petak potvrdila “da su razgovori statusno neutralni”. Dačić je istaknuo da “pristankom na razgovor s premijerom Kosova Hashimom Thacijem ne znači da smo priznali Kosovo”. Dačić se u petak u uredu Catherine Ashton u Bruxellesu sastao s Thacijem, što je izazvalo oprečne reakcije u Bogradu – od odobravanja u redovima proeuropski orijetirane oporbe i eurooptimista do osuda u taborima konzervativnih i nacionalističkih oporbenih stranaka i ekstremističkih udruga.

“I Thaci i ja imamo svoje formulacije. Moja polazna osnova je drukčija od njegove. Prihvaćanje nezavisnosti Kosova ne dolazi u obzir. Ipak, smatram da trebamo doći do vidljivog napretka u našim odnosima”, rekao je Dačić u programu TV B92. Komentirajući spekulacije da li se u uredu Catherine Ashton rukovao s Thacijem ili ne, Dačić je objasnio kako su se dogovorili da “za javnost neće biti rituala da ne bi bilo medijskih nagađanja”. “Nije bilo kamera jer to onda baca u drugi plan važnost onoga što se desilo. Ja sam ratovao protiv Thacija, ne znam zašto se sada ne bih rukovao? Naš cilj je da nađemo način kako riješiti problem. Uostalom, kako mislite da to učinimo?", upitao je Dačić, podsjetivši da su i “Javier Solana, Bill Clinton i Jacques Chirac bili na srbijanskim tjeralicama kad smo s njim pregovarali u Beču”.

Dačić je ranije u subotu u Vrbasu novinarima rekao kako će vlada “već od sutra početi da radi na platformi za pregovore s Prištinom”, te da će u dovršavanju konačnog teksta platforme za rješavanje kosovskog problema, osim predsjednika i premijera Srbije, sudjelovati “i Skupština, predstavnici oporbe i svi koji mogu pomoći”. Za moguće ishode u vezi sa sjeverom Kosova, gdje Srbi imaju paralelne strukture vlasti, a Priština ih pokušava demontirati, čemu se Beograd oštro protivi, Dačić je rekao postoji problem ozbiljniji nego što se misli.

“Ashton je rekla da nas neće tjerati ni na šta što mi nećemo. Postoji tema o kojoj ne želimo razgovarati. Problem je dublji nego što se misli. Srbi na sjeveru ne prihvaćaju Prištinu”, istaknuo je Dačić. “Razmišljamo o konačnom rješenju. Vrijeme je za povijesni dogovor. Interes Srbije je da se razgovara bez pritisaka sa strane, jer da smo ranije razgovarali, možda bi već i riješili neke probleme”, rekao je srbijanski premijer u programu beogradske TV B92.

Komentirajte prvi

New Report

Close