Vozači kamiona prosvjeduju protiv otkaza, optužuju Ikeu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. kolovoz 2014. u 15:05
Thinkstock

Nizozemski i belgijski vozači kamiona prosvjedovali su u četvrtak protiv otkaza u prijevozničkim poduzećima koje je angažirala Ikea, optužujući švedsku kompaniju da izrabljuje jeftinije radnike iz istočne Europe.

 Nizozemski i belgijski vozači kamiona prosvjedovali su u četvrtak protiv otkaza u prijevozničkim poduzećima koje je angažirala Ikea, optužujući švedsku kompaniju da izrabljuje jeftinije radnike iz istočne Europe.

Deseci nezaposlenih vozača dijelili su letke u trgovinama švedske kompanije u zemljama Beneluxa, izvijestio je Edwin Atema, glasnogovornik nizozemskog sindikata FNV.

Proteklih je godina oko 25 tisuća vozača izgubilo posao u Belgiji i Nizozemskoj, ističe Atema. Pritom nije mogao precizirati koliko je točno otkaza povezanih sa švedskim proizvođačem namještaja.

I prije dvije godine vozači kamiona prosvjedovali su – tada u Bruxellesu – protiv konkurencije vozača iz istočne Europe. Upozoravali su tada da u Belgiji često rade vozači kamiona iz Poljske, Rumunjske i Bugarske, za upola manju plaću i u neprihvatljivim uvjetima. Zapošljavaju ih fiktivne tvrtke registrirane u istočnoeuropskim zemljama kako bi izbjegle davanja u bogatijim zapadnim zemljama.

U današnjem priopćenju za agenciju Reuters predstavnici švedske Ikee naglasili su da ne zapošljavaju radnika na temelju nacionalnosti. Navode da su se prošlog mjeseca sastali s predstavnicima sindikata i tvrde da "ljudi koji prevoze naše proizvode rade pod poštenim i dobrim uvjetima".

Iz Ikee su također u četvrtak poručili da će ponovo razmotriti pritužbe sinikata.

Komentari (2)
Pogledajte sve

stvarno besmisleno – prosvjeduju jer netko nudi jeftinije usluge? isto tko su kod nas prosvjedovali taksisti kad su se bunili zbog jeftinije konkurencije. to se inače zove “tržište”… tko je preskup – ispada iz igre.

tako je to, belgija i nizozemska bi od eu uzele sve dobro, a loše stvari bi prebacili na leđa istoka.

otvoreno tržište znači veliku priliku za izvoznike iz tih jakih ekonomija, no isto tako znači i da su istočne zemlje u nekim poslovima konkurentnije.

poljski vozač može raditi sve što i nizozemski a pristat će raditi za nižu plaću, i s tim će se zapadnjaci morati pomiriti.

postoji cijeli niz poslova gdje su radnici s istoka konkuretniji a da zapadnjaci vrše sve moguće podle igre kako bi onemogućili slobodno tržište. ako im se ne sviđa eu, neka je napuste i zatvore granice pa neka se snađu sami ako mogu.

New Report

Close