Volkswagen seli Škodinu tvornicu iz Ukrajine u Srbiju?

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2019. u 07:42
Nagađa se da bi Škoda uselila u pogone kragujevačkog Fiata, ako Talijani napuste Srbiju/Jurica GaloiĆ/PIXSELL

Volkswagenova uprava želi izgraditi novu tvornicu na Balkanu, ali tome se protivi utjecajni Radnički savjet, te bi selidba iz Ukrajine bila kompromisno rješenje.

Milenko Kostić, dugogodišnji zastupnik Škode u Srbiji, vlasnik kompanije Auto Čačak, rekao je Večernjim novostima kako postoji vjerojatnost da se u Srbiju preseli Volkswagenova tvornica iz Ukrajine, koja nije postigla očekivane rezultate u proizvodnji raznih modela Škode, jednog od 12 brendova najvećeg proizvođača automobila na svijetu.Kostić je potvrdio da su važni ljudi iz Volkswagenovog i Škodinog menadžmenta s njim ostvarili kontakt prije nekoliko dana, kako bi im dao ocjenu poslovnog okružja u Srbiji.

"Činjenica je da smo u igri, ali nam konkuriraju Bugarska, Turska i Rumunjska. U toj utrci presudna će biti ponuda države. Nijemci će otići u onu zemlju koja će im dati više", kaže Kostić. Večernje novosti su 3. ožujka objavile informaciju da je Volkswagen izabrao Srbiju za izgradnju svoje nove tvornice. Riječ je o pogonu vrijednom 1,4 milijarde eura, u kojem bi se godišnje proizvodilo 300.000 vozila, dok bi posao dobilo 5000 radnika. 

Kasnije je objavljeno da je utjecajni Radnički savjet Volkswagena protiv gradnje nove tvornice na Balkanu, tako da bi selidba ukrajinske tvornice u Srbiju mogla biti kompromisno rješenje. 

Kostića brinu zahtjevi Volkswagena, jer Srbija osim u blizini Niša i u Vojvodini nema 300 do 400 slobodnih hektara za izgradnju tvornice. Zato ne odbacuje mogućnost da se nova tvornica useli u pogone kragujevačkog Fiata, za kojeg se još ne zna ostaje li u Srbiji. "Žao mi je što smo prije 15 godina propustili priliku da dovedemo Volkswagen u Srbiju.  Ja sam 2002. i 2003. godine bio blizu toga da u čačansku tvornicu Cer dovedem montažu nekih modela, ali tadašnje državno rukovodstvo ustrajavalo je na tome da se taj posao prebaci u Kragujevac", objašnjava Kostić. 

Kapacitet 80.000 vozila

Lani proizveli samo 7500 automobila
Ukrajinska Škoda u svojim pogonima ima godišnji kapacitet od 80.000 vozila. Prošle godine su imali minimalnu proizvodnju od 7500 automobila. Najviše su proizveli modela Kodiaq, njih 1500. Volkswagen ima ukupno 12 brendova, kako automobilskih, tako i onih koji proizvode kamione i autobuse. Osim istoimene linije, oni upravljaju Škodom, Seatom, Audijem, Porcheom, Lamborghinijem, Bugattijem, Ducatijem, MAN-om, Scanijom, Neoplanom i Bentleyem.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mi imamo ustaše i partizane a Srbi grade tvornice!

Bravo Srbi. Mi u RH radimo umjesto tvornice američki LNG koji će nam zagađivati more i uništavati turizam te poskupiti cijenu plina. Jaka pamet u Rvata.

New Report

Close