Volkswagen razmišlja o povratku i gradnji tvornice u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2019. u 05:33
Foto: Reuters

BiH je VW-u ponudila dvije lokacije za gradnju tvornice.

Njemački Volkswagen razmatra mogućnost povratka u BiH, pogotovo tamo gdje je prije rata VW već radio, primjerice u Vogošći.

VW je planirao izgraditi tvornicu u Turskoj, ali je procedura zamrznuta zbog vojne intervencije Ankare u Siriji. Zato je svoje usluge njemačkoj kompaniji ponudilo više zemalja, među kojima su se kao favoriti spominjale Bugarska, Rumunjska i Srbija. BiH, na osnovu višedesetljetnog iskustva suradnje s VW-om, također vjeruje da ima dobre šanse.

Direktor sektora energetike i koordinator projekta Razvoj automobilske industrije FBiH”u Privrednoj komori Federacije BiH Armin Hodžić kaže da se zahtjevi VW-a prvenstveno odnose na površinu od 400.000 kvadratnih metara slobodnog prostora za izgradnju tvornice.

“VW bi izgradnjom tvornice zaposlio oko 5000 zaposlenika, od čega bi najmanje 650 bilo inženjera, mašinske i elektro struke. Vrijednost investicije je oko 1,4 milijarde eura. Tvornica bi bila izgrađena do 2023., a planirani izvoz bio bi oko 4,5 milijardi eura odnosno 300.000 vozila godišnje”, kaže Hodžić za DW.

BiH je VW-u ponudila dvije lokacije za gradnju tvornice, jednu u krugu bivšeg TAS-a, odnosno sadašnjeg VW Sarajevo i zamjensku u blizini Rajlovca. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

samo kod nas nitko ništa ne nudi. nama ne treba zapošljavati ljude.

New Report

Close