Volkswagen prodaje tek 10% kamionske tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 16. lipanj 2019. u 22:00
U Tratonu su brendovi Scania i MAN/FOTOLIA

Prijašnje najave govorile su da će Volkswagen na burzi u Frankfurtu i Stockholmu izlistati četvrtinu, a kasnije do petine udjela.

Volkswagen je značajno prigušio ambicije što se tiče uvrštenja njegovog poslovanja s teretnim vozilima u kompaniji Traton.

Njemački proizvođač vozila u petak je objavio kako namjerava prikupiti do 1,9 milijardi dolara izlistavanjem samo 10 posto Tratona, a ne četvrtine udjela kako su ranije najavljivali izvori unutar kompanije.

Od 27 do 33 eura
Kako prenosi Reuters, Volkswagen je u priopćenju naveo kako će raspon cijene Tratonovih dionica u početnoj ponudi (IPO) iznositi između 27 i 33 eura. Pri tom rasponu Traton – kompanija u kojoj su brendovi Scania i MAN – bio bi vrednovan između 13,5 i 16,5 milijardi eura. Analitičari Jefferiesa ocjenjuju da su pri toj cijeni dionice kompanije vrednovane blago niže od industrijskih rivala, ali su skuplje od švedskog proizvođača kamiona Volvo koji nudi bolju vrijednost, smatraju analitičari.

Prikupljeni novac Volkswagen namjerava iskoristiti za transformaciju svog poslovanja s obzirom da se u narednim godinama sprema na lansiranje cijelog niza električnih vozila i produbljivanja alijanske sa Fordom. Međutim, izlistavanje 10 posto kompanije znači da su se u Volkswagenu odlučili za najniži mogući udjel s obzirom da se najavljivala prodaja četvrtine, a kasnije su najave govorile o prodaji petine udjela. Podsjetimo, Volkswagen je u ožujku napustio planove uvrštenja Tratona navodeći kao razlog nepovoljne tržišne okolnosti.   

Uskoro dodatni paket
Inače, Tratonov IPO prije odluke o odustajanju trebao je biti najveći izlazak na burzu ove godine u Europi. Međutim, Reutersovi izvori ističu kako Volkswagen nije odustao od prodaje većeg udjela.

Naime, ako IPO prođe dobro, više dionica moglo bi se prodati kasnije, navode izvori, dodavši kako će u bliskoj budućnosti Volkswagen ostati većinski dioničar Tratona. Ponuda započinje danas, s prvim predstavljanjem poslovnih rezultata investitorima. Ponuda završava 27. lipnja, a prvi dan trgovanja na burzama u Frankfurtu i Stockholmu je 28. lipanj, najavljuju iz kompanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close