Volkswagen postao najveći proizvođač automobila

Autor: Tomislav Pili , 28. srpanj 2015. u 21:59
VW je pretekao Toyotu za 20.000 prodanih vozila/REUTERS

U Europi je VW prodao šest posto više automobila.

Preteknuvši Toyotu za 20.000 automobila njemački Volkswagen (VW) zasjeo je na čelo ljestvice najvećih proizvođača automobila po prodaji.

Japanski proizvođač u utorak je objavio da je u prvom polugodištu prodao 5,02 milijuna vozila, dok je VW ranije priopćio da je prodao 5,04 milijuna automobila. Na globalnoj razini Toyotina je prodaja pala 1,5 posto u navedenom razdoblju, a njemačka je kompanija uspjela ublažiti pad na pola posto. VW-u u prilog ide situacija na europskom tržištu na kojem prodaja raste najbržim tempom u posljednjih pet i pol godina. U Europi je VW prodao šest posto više automobila, zahvaljujući i novom modelu Passata te kompaktnog SUV-a Porsche Macana.

Nešto slabiji rezultat od 5,7 posto rasta zabilježila je Toyota. Međutim, da bi zadržao titulu najvećeg svjetskog proizvođača, što je cilj kompanije od 2007. godine, VW će morati poraditi na prodajnoj strategiji u Kini, smatraju analitičari. "Toyota i VW vode vrlo tijesnu utrku", kaže za Bloomberg Koji Endo, analitičar tvrtke Advanced Research Japan. "Obje kompanije žele profitabilnost učiniti mnogo važnijom od volumena prodaje", dodaje Endo. Treći najveći proizvođač, General Motors, prodao je 4,86 milijuna vozila, 1,2 posto manje nego godinu prije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close