Građanima zaposlenima u ovim sektorima državni stanovi za 330 do 550 eura po kvadratu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2018. u 11:14
Foto: Getty Images

Krediti koji će osim stalno zaposlenih obuhvaćati i umirovljenike neće se moći dobiti bez učešća od 10 posto, a najduži rok otplate je 30 godina.

Pripadnici srpskih snaga sigurnosti, vojske, policije i tajnih službi s neriješenim stambenim pitanjem moći će nove kvadrate iz jeftine državne gradnje kupiti i dinarskim kreditom, doznaju Večernje novosti. 

Plan države je da se izgradi ukupno 8086 stanova u sedam gradova: Vranju, Nišu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.

Od garsonjere do četiri sobe 
Najjeftiniji kvadrat, od 300 eura, bit će u Vranju, a najskuplji u Beogradu, gotovo dvostruko više – 500 eura. U ostalim gradovima cijena će iznositi 450 eura po kvadratu, na što treba dodati PDV od 10%. Kredite se neće moći dobiti bez učešća od 10 posto, a najduži rok otplate je 30 godina, dok će cijena ovisiti o tome je li riječ o dinarskom ili kreditu vezan uz eure. U oba slučaja cijena kvadrata neće biti veća od 550 eura s PDV-om, koliko će iznositi najviša cijena u Beogradu.

 

190 stanova

bit će izgrađeno u Sremskoj Mitrovici, a u Nišu čak 2400

U kojim bankama će se moći podizati kredite, još nije poznato, ali je sigurno da će biti uključena Poštanska štedionica, koja kroz projektno financiranje sudjeluje u tom državnom projektu jeftine stanogradnje. "Kamatna stopa bit će kombinacija fiksnog dijela od dva posto i promjenljive kamate na dinare ili na euro", objašnjava izvor beogradskog lista. Kada se izračuna trenutna referentna kamatna stopa i pridodaju dodatni troškovi kredita, kao što je osiguranje kod Nacionalne korporacije, izvještaj Kreditnog ureda, troškovi mjenice, procjene vrijednosti nekretnine koja se kupuje i ostalo, efektivna kamatna stopa će u oba slučaja biti nešto viša, ali svakako neće biti veća od 5,5 posto kod dinarskih i 2,5 posto kod kredita u eurima, navodi list. "Tako će za stan vrijedan oko 30.000 eura trebati učešće u gotovini od 3000 eura i ratu od oko 100 eura mjesečno, odnosno, od oko 17.000 dinara ako je riječ o dinarskom kreditu", navodi sugovornik Večernjih novosti.

Za te zajmove već sljedeće godine moći će se natjecati stalno zaposleni u sigurnosnim institucijama: Vojsci Srbije, Ministarstvu obrane, MUP-u, BIA-i i Upravi za izvršenje kaznenih sankcija. Zanimljivo je da će kredite moći dobiti i umirovljenici, i to oni koji su pravo na mirovinu stekli u nekoj od navedenih državnih institucija. Izgrađeni stanovi bit će različitih površina i struktura, od onih najmanjih garsonjera površine 32 četvorna metra, do četvorosobnih stanova do 92 kvadrata.

 

550

s PDV-om stajat će kvadrat stana u Beogradu

Bez rang-liste i uvjeta
Prvi stanovi iz ovog državnog programa trebali bi biti useljivi već u rujnu sljedeće godine. Planirano je da ne bude nikakvih rang-lista, niti ispunjavanja bilo kakvih uvjeta za određenu kvadraturu. Stanovi će, ako ostane onako kako je prvobitno predviđeno, biti prodavani po redoslijedu kako se tko od pripadnika službi prijavljivao za kupovinu. U prvom dijelu projekta izgradit će se prvih 1578 stanova za 64 milijuna eura. Najviše stanova za pripadnike sigurnosnih službi bit će izgrađeno u Nišu, ukupno 2400 i to na lokaciji stambeno-poslovnog kompleksa Tesla.

U Novom Sadu će biti izgrađen ukupno 2051 stan na lokaciji Jugovićevo. U Kragujevcu 1016 stanova na lokaciji Denino brdo, u Beogradu 1000 stanova, a u Zemunu u blizini Mosta Mihajlo Pupin.  U Kraljevu će na lokaciji Voćareve livade izrasti 946 stanova, dok će se u Vranju graditi 486 stanova na lokaciji Asambair, kod Pete škole. Najmanje stanova predviđeno je za Sremsku Mitrovicu, ukupno 190, i to na lokaciji Kamenjar. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

vojni stanovi? to je moglo prije 30-40 godina, sad to ima valjda samo sjeverna koreja. ovaj vučić će definitivno baciti srbiju 200-300 godina unatrag, korak po korak, u usporedbi s njim ovi naši bezveznjaci izgledaju kao geniji.

New Report

Close