Vodećih pet zemalja EU-a pojačava suradnju protiv porezne evazije

Thinkstock Thinkstock

Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija postigle su dogovor o automatiziranoj razmjeni podataka o vlasnicima bankovnih računa u sklopu borbe protiv porezne evazije, izvijestili su danas europski mediji.

Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija postigle su dogovor o automatiziranoj razmjeni podataka o vlasnicima bankovnih računa u sklopu borbe protiv porezne evazije, izvijestili su danas europski mediji.

U zajedničkom pismu koje su jučer uputili Europskoj komisiji ministri financija pet najvećih zemalja EU-a izvijestili su da su postigli dogovor o 'pilot' projektu automatske razmjene podataka, čija je svrha suzbijanje porezne evazije, piše informativni portal EUobserver.

Incijativa je otvorena i za druge zemlje EU-a a temelji se na nedavno usvojenom američkom zakonu koji zahtijeva od američkih građana da poreznim vlastima dostave podatke o banovnim računima u inozemstvu, a inozemne banke da im dostave podatke o svojim američkim klijentima.

U Europskoj su uniji usvajanje sličnog zakona dosada kočili Austrija i Luksemburg, inzistirajući na načelu bankovne tajne u slučaju domaćih ali i inozemnih klijenata.

Pet europskih ministara financija "poziva sve zemlje članice EU-a da bez odgode postignu dogovor" o odgovarajućem prijedlogu zakona kako bi "Europa mogla preuzeti voeću ulogu u promociji globalnog sustava automatske razmjene podataka i lišiti skrovišta one koji nastoje izbjeći plaćanje poreza".

Urušavanje ciparskog bankovnog sustava, čija vrijednost – kao i u slučaju onog luksemburškog – višestruko nadmašuje vrijednost BDP-a, te niz otkrića o offshore modelu regulative i oporezivanja bankovnog sustava izložili su Austriju i Luksemburg pojačanom pritisku da izmijene svoja stajališta prema pitanju bankovne tajne.

Luksemburg je već signalizirao da je 'otvoren' za raspravu o bankovnoj tajni a jučer je i austrijski kancelar Werner Fayman u razgovoru za Kleine Zeitung kazao da je njegova zemlja "spremna razgovarati o intenzivnijoj razmjeni informacija o međunarodnim ulagačima".

Dodao je ipak da će načelo bankovne tajne ostati na snazi za domaće klijente, napominjući da bi bilo "apsurdno" kada bi baka u Austriji morala domaćem ministru financija dostavljati podatke o svojoj štednji.

Njegova se izjava nadovezala na izjavu glasnogovornika povjerenika EU-a za poreznu politiku Algirdasa Šemete da je austrijsko odbijanje izmjena zakona o bankovnoj tajni 'neprihvatljivo'.

Šemeta je izrazio zadovoljstvo inicijativom pet najvećih članica EU-a, ističući u službenoj izjavi da bi "mogla ubrzati" odgovarajuća nastojanja na razini EU-a.

"Transparetnost je ključna kada je u pitanju borba protiv porezne evazije a aktualno globalno okruženje ne ostavlja puno prostora onima koji joj se protive", dometnuo je.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve