Voda donijela 800 mil. funti ekstraprofita

Autor: Antonija Alar , 14. listopad 2015. u 21:59
Iscijedili milijune/FOTOLIA

Regulatorni propusti omogućili enormnu profitabilnost.

Britanske vodne kompanije strpale su u džep najmanje 800 milijuna funti ekstraprofita, zbog propusta u regulatornom sustavu, javlja Reuters.

Sektor vodoopsrbe u Velikoj Britaniji je privatiziran 1989. godine, a protivnici takvog pristupa tvrde da je privatizacija velikih infrastrukturnih sustava dovela do većih troškova za potrošače. Naime, cjelokupnim vodoopskrbnim i kanalizacijskim sustavom Velike Britanije upravlja 10 tvrtki, koje imaju monopol u područjima u kojima djeluju. One tvrtke koje se moraju držati reguliranih cijena, najčešće su u vlasništvu mirovinskih fondova, financijskih ulagača ili kotiraju na burzi.

Ove godine prosječni račun u domaćinstvu za vodu i održavanje kanalizacije bio je 396 funti, što je povećanje od 40 posto od privatizacije. Taj rast predstavlja otprilike dva posto ukupne prosječne potrošnje jednog kućanstva. Iako je Ofwat, britanski regulator cijena u sektoru voda, prošle godine napravio važne pomake, kako javlja Reuters, šef Nacionalnog ureda za reviziju Amyas Morse komentirao je da su cijene vode i dalje previsoke. Osim toga, britanski revizori procjenjuju da su između 2010. i 2015. godine privatne komunalne  tvrtke ostvarile 410 milijuna funti zahvaljujući nižim korporarativnim porezima, koji su bili sniženi tijekom financijske krize, ali i dodatnih 840 milijuna funti od otpisanih kamata, također protukrizne mjere.

Komentirajte prvi

New Report

Close