Vlasti RS potpisale sporazum o opskrbi plinom s Gazpromom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 09:19
Foto: Reuters

Da bi novi sporazum stupio na snagu, mora ga odobriti i Parlament BiH.

Čelnici ruskog koncerna Gazproma, kojem je EU uvela sankcije, i vlasti Republike Srpske potpisali su u Moskvi sporazum o opskrbi plinom tog entiteta po nižoj cijeni, dok su s čelnicima naftne tvrtke Zarubežnjefta dogovorili nastavak investicija u bosanskosrpskom entitetu, što uključuje daljnju modernizaciju rafinerije nafte u Brodu, izvijestili su u utorak tiskani mediji u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović odvojeno su se u ponedjeljak u Moskvi susreli s generalnim direktorima Zarubežnjefta Sergejem Kudrašovim i Gazproma Aleksejem Milerom.

Cvijanović je s Milerom potpisala sporazum o izravnoj isporuci plina Republici Srpskoj, bez posredovanja poduzeća "BH gas" iz Sarajeva, koje dosad bilo posrednik u tom poslu.

Da bi novi sporazum stupio na snagu, mora ga odobriti i Parlament BiH, što se čini malo vjerojatnim jer se vlasti Federacije BiH protive nastavku ovisničkog odnosa o ruskom plinu.

Tijekom razgovora s čelništvom Gazproma najavljena je i namjera izgradnje kraka plinovoda Južnog toka kroz bosanskosrpski entitet, potvrdio je Dodik.

"U 'Zarubežnjeftu' nemaju namjeru odustati od projekata modernizacije Rafinerije nafte u Brodu i Rafinerije ulja u Modriči, nego čak žele osuvremeniti rafineriju tako što će energetsku potrošnju prebaciti na plin", istaknuo je Dodik.

Dodik će se u utorak u Moskvi susresti s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, od kojeg će zatražiti i financijsku potporu za svoj entitet.

Komentirajte prvi

New Report

Close