Vlasnik hrvatskog telekoma kupuje udjel u grčkom OTE-u za 284 milijuna eura

Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL

HRADF je danas objavio pojedinosti dogovorene DT-ove kupnje udjela u OTE-u.

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) odlučio je kupiti dodatnih pet posto udjela u najvećoj grčkoj telekomunikacijskoj tvrtki OTE za 284 milijuna eura.

Nekadašnji nacionalni monopolist OTE u 40-postotnom je vlasništvu Deutsche Telekoma i pod njegovom je upravom.

Vlada u Ateni pozvala je njemačku tvrtku da iskoristi opciju koja joj jamči prioritet u razmatranju ponude dionica nakon što prošlomjesečni natječaj za prodaju pet posto udjela u OTE-u u sklopu programa međunarodnih zajmova za pomoć Grčkoj nije privukao interes ulagača.

Grčka država i agencija za privatizaciju HRADF vlasnici su po pet posto udjela u telekomunikacijskoj tvrtki a preostalih 50 posto u vlasništvu je inozemnih i domaćih institucionalnih i privatnih ulagača.

HRADF je danas objavio pojedinosti dogovorene DT-ove kupnje udjela u OTE-u.

Privatizacija je ključno pitanje u paketu međunarodne pomoći Grčkoj od 2010., no Atena je njome dosad namaknula svega oko 4,7 milijardi eura, odnosno niti desetinu zacrtanog iznosa od 50 milijardi eura.

Grčka vlada u ovoj godini namjerava namaknuti dvije milijarde eura od prodaje udjela u rafinerijama, komunalnim poduzećima iz segmenta vodoprivrede i energetike. U ovogodišnjem je proračuna zacrtala iznos od 250 milijuna eura od prodaje udjela u OTE-u.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve