Vlasnik Guccija počeo s uzgojem zmija

Autor: Tomislav Pili , 27. siječanj 2017. u 14:31
Potražnja skočila 40%/FOTOLIA

Francuski Kering otvorio farmu pitona zbog potražnje za robom od zmijske kože.

Golemi skok potražnje za luksuznom robom izrađene od zmijske kože naveo je francusku kompaniju Kering na otvaranje farme pitona. Kering u vlasništvu ima brendove kao što je Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga i Alexander McQueen, a farmu je nedavno izgradio u Tajlandu.

Prije nego što ih pretvori u skupe torbice, cipele i remene, Kering tvrdi kako će se na farmi pitoni "uzgajati u najboljim uvjetima za životinje, zaposlenike i ekosustav", prenosi britanski Guardian. Prve kože s farme će pristizati već od sljedeće godine, a proizvodnja bi se trebala zahuktati 2020. godine, ističe francuska kompanija. S obzirom da se trenutno u Europu godišnje legalno uvozi 500.000 zmijskih koža ili 40 posto više nego prije 10 godina,

Kering pokušava osigurati održivi izvor sirovine za svoje brendove. Prema procjeni organizacije Python Conservation Partnership, ilegalna trgovina zmijskom kožom godišnje vrijedi čak milijardu dolara. Inače, farme pitona već postoje u jugoistočnoj Aziji i Kini, ali se smatra da uglavnom služe kao paravan za legaliziranu prodaju pitona uhvaćenih u prirodi. To posebno vrijedi za farme u Kambodži, Indoneziji i Laosu.

Do sada se uzgajanje te vrste zmija u komercijalne svrhe smatralo neekonomičnim jer narastu do dovoljne veličine tek za tri godine. Osim toga, teško se razmnožavaju u zatočeništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close