Vlasnici Talking Toma još jednom najbogatiji Slovenci

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2015. u 08:25
Iza i Samo Login sjedište kompanije premjestili su u London

Vrijednost imovine obitelji Login, osnivača tvrtke Outfit7 iznosi ove godine 855 mil. eura, 39% više nego lani.

Najbogatiji Slovenci u 2015. drugi put zaredom su Iza i Samo Login, glavni osnivač tvrtke Outfit7, koja sada ima sjedištem u Londonu. Vrijednost njihove imovine ove godine procjenjuje se na 855 milijuna eura, dok je prošle godine iznosila 617 milijuna eura. Njihovo poduzeće bavi se razvojem računalnih aplikacija među kojima istaknuto mjesto zauzima popularni Talking Tom.

Bračni par Login djeluje iz Londona, a Outfit7 urede ima i u Ljubljani, na Cipru, u Južnoj Koreji i u Palo Altu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija Loginovih ima 230 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, a njihovu aplikaciju pruzelo je ukupno milijardu korisnika. U Sloveniji su ih uspoređivali s bračnim parom Gates. Izzis Foundation za koju je bračni par Login objavio da je jedini vlasnik tvrtke Outfit7 i za koju su rekli da služi za obrazovanje mladih u najsiromašnijim zemljama svijeta, novinari Managera nisu uspjeli pronaći u nijednom registru.

Povećali imovinu
Prema devetom popisu najbogatijih Slovenaca, kojeg donosi magazina Manager, na drugom mjestu je Sandi Češko, osnivač kompanije Studio Moderna, koja se bavi televizijskom prodajom, a čije je bogatstvo prošle godine zabilježilo pad sa 460 milijuna na 391 milijuna eura, da bi ove godine bio "težak" 271 milijuna eura, što je čak 31 posto manje. Treći je još jedan milijunaš iz kompanije Outfit7, Marko Pistotnik koji je prikupio bogatstvo vrijedno 260 milijuna eura, dok je prošle godine imao 192 milijuna eura, što je 35 posto više.

 

4,6mlrd.

eura ukupno vrijedi imovina 100 najbogatijih Slovenaca

Na četvrtom mjestu Managerovog popisa je Joc Pečečnik iz Interblocka, s imovinom vrijednom 240 milijuna eura, koju je od prošle godine uvećao za šest posto, budući da je 2014. imao 226,3 milijuna eura. Slijede na petom mjestu Tatjana i Albin Doberšek (Engineering Dobersek), čije se bogatstvo značajno smanjilo od prošle godine, sa 325,8 na 214 milijuna eura, što je pad od velikih 34 posto. Šesta je obitelj Lah (kompanije Aluber, Ampelus) čija je imovina porasla za pet posto, sa 105,5 na 111 milijuna eura.

Na sedmom mjestu je Zoltan Varga (Och-Ziff Capital Management Group) koji je za godinu dana izgubio 12 posto imovine, ali je još uvijek prilično bogat jer ima 111 milijuna eura (lani 125,5 mil. eura). Osmo mjesto zauzimaju Gabrijel i Petra Rejc (kompanija Etaflex) koji su za godinu dana bogatstvo povećali sa 74,6 na 92 milijuna eura, što je porast od 24 posto.  Pretposljednje, deveto mjesto na popisu deset najbogatijih SLovenaca ove godine zauzima još jedan bračni par, Rok i Nina Zorko, također iz Outfita7, a vrijednost njihove imovine porasla je 35 posto, sa 60,4 na 81,7 milijuna eura, dakle za 35 posto.

Bogati suosnivač startupa
Na desetom mjestu se nalazi Vladimir Puklavec iz tvrtke TGE Holding, čija imovina ukupno vrijedi 76,7 posto, dok su prošle godine imali 52,7 milijuna eura, dakle danas su bogatiji za čak 46 posto. Zanimljivo je da se kao treći put u povijesti Managerovih procjena imovine slovenskih bogataša među 100 najbogatijih Slovenaca, na 87 mjestu, našao suosnivač jedne startup tvrtke, Sebastjan Trepča, čija imovine vrijedi 15,7 milijuna eura. Riječ je o britanskoj kompaniji Lyst, čija web stranica nudi modne proizvode luksuznih brendova.

Trepča je za povećanju kapitala od hedge fondova dobio 7,4 posto kapitala. Ukupna imovina 100 najbogatijih Slovenaca ove je godine prvi put nadmašila vrijednost imovine posljednje godine prije krize financijeske 2008. godina i iznosi 4,6 milijardi eura, što je za 3,3 posto više nego prošle godine. 
 

Komentari (6)
Pogledajte sve

..žena je talent u svim situacijama ……………….hoće li se bogatstvo multiplicirati, ili neće…pratimo ..

Zato i je svijet u ovakvoj situaciji i krizi.kad od gluposti kao sto je ova igra moues zaraditi milijardu eura. It sektor u vecini slucajeva fejs,google,instangram,linkedin i sve sto su izlistali na burzama samo sluzi tome da se veliki ulagaci ,vecinom zidovi koji ulazu u startupove i venture capital, izadju iz investicije za 1000-2000 % zarade. Realno su to sve baloni od sapunice koji ili nemaju zarade uopce ići mogu nestati sa trzista u roku par godina.pogledajte firmu sharp koja je izumila lcd tv a sad je propala.isto tako google moze kao i nokija nestati dok si rekao keks.

Nevjerojatno, i onda pitaju zašto Slovenicma ide bolje. Očito nešo bolje rade od nas koji se samo hvalimo a nikako da zasučemo rukave. Kod nas se ide kuća-posao-birtija a kod Slovenaca znam za dosta njih koji su se otisnuli u Aziju i Ameriku u potrazi za uspjehom. Sjedeći pred TV i u birtiji nećemo ništa napraviti za blagostanje. A nećemo niti na baušteli radeći za Nijemca koji zna manje od nas ali je poduzetniji.

Ono što je zanimljivo da su većina bračni parovi, kako to da im bogatstvo nije ‘rasturilo’ brak. Inače Talking tom je nevjerojatan uspjeh, od tako banalne figurice napraviti toliki novac. Tu je bilo i dosta sreće, ali svaka čast.

New Report

Close