Vlakovi plaćeni 67 milijuna eura ne voze deset godina

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2016. u 21:59
Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu istražuje kupovinu vlakova koji se ne koriste

Željeznice FBiH kupile su 2006. godine turske Talgo vagone, ali nemaju 2,5 mil. eura godišnje za njihovo održavanje.

Željeznice Federacija Bosne i Hercegovine ubrzale su pregovore s turskim željeznicama o iznajmljivanju Talgo vlakova, koje ne koriste jer nemaju sredstva za njihovo održavanje.  Kupili su ih prije deset godina za 67 milijuna eura, a dosad nisu prevezli nijednog putnika.

Ako ne postignu dogovor o iznajmljivanju, tvrde kako će Talgo vagone koristiti na bosanskohercegovačkim, odnosno regionalnim prugama, javlja Al Jazeera Balkans. Željeznicama Federacije BiH nedostaje oko 2,5 milijuna eura godišnje za održavanje u Turskoj kupljenih vlakova. U upravi kompanije tvrde kako su sada odlučni riješiti pitanje korištenja vagona, jer su, kažu kako, ubrzali pregovore s turskim željeznicama o iznajmljivanju, te da imaju i rezervni plan.

"Pregovori se odvijaju i očekujemo da ćemo uskoro dobiti pozitivan odgovor. U suprotnom, Talgo vagoni će se naći, vjerujem na zadovoljstvo naših putnika, na prugama u Bosni i Hercegovini, u sklopu razvoja regionalnog, odnosno međunarodnog željezničkog prometa", kaže Samir Kadrić, glasnogovornik Željeznica Federacije BiH.  Pri svemu tome računaju na pomoć kantonalne, odnosno federalne vlade, iako u resornom ministarstvu tvrde da u proračunu za to nemaju novca. Željeznice Federacije BiH su od ranije u velikim gubicima, prema posljednjem revizorskom izvještaju iz 2013. godine, obveze kompanije iznose gotovo 380 milijuna eura, što je gotovo 3,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

S druge strane, javnost u BiH dugo očekuje da se utvrdi kaznena odgovornost za investiciju koju su mnogi ocijenili kao jedan od najvećih promašaja. Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu je krajem prošle godine iz državnog tužiteljstva dostavljen predmet o nabavi Talgo vlakova, ali taj predmet je još u fazi prijave.  Tužiteljstvo BiH od 2013. godine, kada je formiran predmet, poduzimalo je određene provjere, dok Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu nastavlja s prikupljanjem informacija i dokaza.  U međuvremenu su pravosudne institucije pokrenule istragu protiv čelnika bivšeg menadžmenta Željeznica Federacije BiH i u drugim predmetima, koje sumnjiče za zloporabu položaja, čime su kompaniju oštetili za više od milijun eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close