Vlada Republike Srpske u srijedu će podnijeti ostavku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 19:08
Milorad Dodik / EPA

“Mandatar za sastav nove vlade bit će imenovan sutra (u srijedu) nakon ostavke vlade”, izjavio je Dodik.

Vlada Republike Srpske u srijedu će podnijeti ostavku, a istoga dana bit će imenovan novi mandatar, najavio je u utorak u Banjoj Luci predsjednik RS Milorad Dodik. On je to izjavio nakon sastanka s predsjednikom Socijalističke partije RS (SPRS) Petrom Đokićem i Demokratskog narodnog saveza (DNS) Markom Pavićem, koji su trenutačno koalicijski partneri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Dodik.

Trojica stranačkih čelnika suglasili su se da nastave koalirati te da zajednički formiraju i novu vladu iako će u noj kao i do sada najveći broj ministara biti iz reda SNSD-a. "Mandatar za sastav nove vlade bit će imenovan sutra (u srijedu) nakon ostavke vlade", izjavio je Dodik.

Već do kraja ovog tjedna moglo bi biti zatraženo i zasjedanje entitetskog parlamenta, kako bi on potvrdio mandatara kojega predloži Dodik. Oporbene stranke u RS kritizirale su način na koji je najavljena i na koji se provodi smjena entitetske vlade, dvojeći kako to može dovesti do očekivanih promjena na gospodarskom i socijalnom planu.

"Sasvim je moguće da je to tek šminka", izjavio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, dok je predsjendik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kazao je jasno da je Dodik odlučio žrtvovati sadašnjeg premijera Aleksandra Džombića ne bi li time ublažio nezadovoljstvo zbog sve težeg gospodarskog stanja. "Džombića ionako nitko ništa nije pitao, a on će sada biti krivac za sve", kazao je Ivanić aludirajući na činjejicu da je vladom praktično upravljao Dodik koristeći svoj politički utjecaj. Džombić je bez ikakvog protivljenja prihvatio Dodikov poziv da podnese ostavku, a Dodik je zauzvrat odlazećem premijeru iskazao zahvalnost za posao što ga je obavio, ističući kako će se za njega naći novi odgovarajući angažman.

Komentirajte prvi

New Report

Close