Vlada FBiH izgurala povećanje, dioničarima BH Telecoma za dividende čak 441 milijun kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2018. u 22:00
Federacija BiH novac od veće dividende iskoristit će za gradnju infrastrukture

U oba federalna telekoma počelo je dubinsko snimanje, kao jedan od uvjeta nastavka suradnje s MMF-om.

Odlukom dioničara BH Telecoma na skupštini održanoj početkom ovog tjedna za dividende dioničarima isplatit će se 110,24 milijuna KM (oko 441 mil. kuna).

Vrijednost dividende po dionici iznosi 1,737258 KM, izvještava Indikator.ba.  Na skupštini dioničara BH Telecoma, koja je održana 25. lipnja, nije usvojena odluka o raspodjeli dobiti i isplati dividende, budući da je vlada FBiH kao većinski vlasnik zatražila da se dio predviđen za isplatu dividende poveća sa 32 mil. KM, koliko je predložila uprava BH Telecoma, na 38 mil. KM.

Novac od dodatne dividende, kako je objašnjeno, koristio bi se za izgradnju infrastrukture, odnosno tunela Hranjen. Nakon toga, nova skupština dioničara bila je zakazana za 16. srpanj, ali je otkazana jer nije osiguran potreban kvorum te je nova sazvana za 30. srpanj, a na njoj je iznos za isplatu dividende povećan na 110,2 mil. KM. Također, na skupštini dioničara Svetlana Cenić (SBB) konačno je imenovana za stalnog člana Nadzornog odbora.

na je na tu poziciju predložena još prošle godine, ali je bila u funkciji v. d. člana Nadzornog odbora. Nakon što je BH Telecom izvijestio o početku dubinskog snimanja (due diligence), isto je učinio i drugi federalni telekom HT Mostar. Nadzorni odbor JP HT Mostar je donio Zaključak kojim se prima na znanje Informacija po Zaključku Vlade FBiH od 14. lipnja 2018. godine o aktivnostima na provođenju procesa dubinskog snimanja telekom operatera s udjelom državnog kapitala FBiH.

Financijska i operativna procjena vrijednosti kompanija BH Telecom i HT Mostar jedan je iz uvjeta iz pisma namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a provodi se zbog sagledavanja stanja u telekomima i definiranja njihovog daljnjeg  poslovanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close