Vjetropark M. Kostića u Kuli bit će prvi u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2015. u 21:59
Vjetroelektrane su Dunavom dopremljene u Srbiju

Kostićev MK Fintel Wind uložio je 15 mil. eura, a vjetroelektrane će proizvoditi struju za 8000 kućanstava.

MK Fintel Wind, kompanija najbogatijeg srpskog poduzetnika Miodraga Kostića, priopćila je da su u luku Apatin stigla tri vjetrogeneratora visine 178 metara koji će biti instalirani u Kuli, gdje će se izgraditi prvi vjetropark u Srbiji.

MK Fintel Wind u vjetropark je uložio 15 milijuna eura i procjenjuje se da će biti završen do kraja godine, kada će moći proizvesti električnu energiju za potrebe 8000 kućanstava. Kostićev vjetropark od 9,9 megavata neće biti velik u usporedebi s kapacitetima od 100 megavata, koliko gradi NIS ili 300 megavata, koliko je želiO graditi američki Continental Wind, koji je odbijen nakon afere u koju je bila umiješana sestra Kori Udovički, ministrice u Vučićevoj vladi.

Srpski mediji slažu se u ocjeni da Kostić pokreće još jedan posao koji će mu donijeti dobru zaradu, jer sve računice pokazuju da se ulaganje u vjetroparkove u Srbiji isplati. Naime, svi investitori u vjetroparkove imaju državu kao zajamčenog kupca 12 godina, uz obvezu da otkupljuje zelenu energiju po cijeni od 9,2 centa po kilovatsatu, što je dvostruko više od cijene po kojoj EPS kupuje struju.

Komentirajte prvi

New Report

Close