Vjetar umjesto ugljena

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2017. u 21:59
U termoelektrani Nikola Tesla trebala bi se ugasiti dva ekološki neprihvatljiva bloka

Srbija gasi osam blokova u termoelektranama.

Vlada Srbije uredbom je definirala strategiju razvoja energetike do 2025. godine kojom je planirano gašenje osam blokova u termoelektranama koji ne ispunjavaju ekološke uvjete iz Direktive o velikim ložištima, piše Blic.

Tako će Srbija ostati bez struje koja se proizvodi iz ugljena u termoelektranama Kostolac u blokovima A1 i A2, Nikola Tesla (TENT) A1 i A2, kao i ona iz Kolubare u četiri bloka. Još se preispituje isplativost modernizacije bloka A u Kostolcu i jednog od blokova u TENT-u, što bi prema procjenama stajalo oko 417 milijuna eura. Gašenje ostalih šest blokova Srbiju bi stajalo oko 26 milijuna eura.

Struju iz ugašenih blokova, prema strategiji vlade, nadomjestila bi se izgradnja osam vjetroelektrana, jedne parno-plinske termoelektrane u Pančevu i završetkom bloka B3 u TE Kostolac B, ali i revitalizacijom agregata u gotovo svim hidroelektranama. "Gašenje osam blokova je složeno jer gubitak struje treba nadoknaditi. Ministarski savjet Energetske zajednice dao nam je mogućnost da umjesto 2017. godine to uradimo do 2023. godine. Tu smo dobili na vremenu", kaže izvor Blica iz vlade.

S druge strane, stručnjaci smatraju da je riječ o preradikalnim potezima i da Srbija ne smije lako prihvatiti obveze od međunarodnih institucija. "Potrebno je prije gašenja izgraditi nova proizvodna postrojenja i održavati postojeća", tvrdi Slobodan Ružić, bivši zamjenik ministra energetike Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close