Vjerovnici otpisali 90% duga tvrtki obitelji Janković

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2017. u 14:01
Vjerovnici su prihvatili plan Damijana Jankovića za tvrtku Electa koja se bavi inženjeringom, Foto: PD

Sinovi ljubljanskog gradonačelnika spasili se od stečaja, morat će vratiti samo dva od 18 milijuna eura.

Electa Inženiring, središnja tvrtka u vlasništvu sinova gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, koja je već godinama na rubu stečaja, moći će ponovno disati, piše portal Siol.net.

Najveći vjerovnici potvrdili su pojednostavljenu prisilnu nagodbu koju je predložio direktor Damijan Janković i predvidio otpis 90% dugova. To znači da se Electa, koju je osnovao Zoran Janković, spasila od 16 milijuna eura obveza. Samo manje od dva milijuna eura morat će vratiti tek do kraja 2020. godine. Tko je glasao za predloženi otpis dugova i tko je bio protiv njega, još nije poznato.

Presudni glasovi

Kao što je ranije otkrio Siol.net, tvrtka Bodi, studio za ljepotu, odigrala je ključnu ulogu u spašavanju Jankovićeve Electe. Ta je tvrtka prošle godine ostvarila 23.000 eura prihoda i imala je manje od milijun eura vrijednu imovinu.

Njezin čelnik i vlasnik je Jan Bec, koji vodi jedno od Electinih poduzeća – Hotel Jelovica Bled. Ove godine, taj hotel na Bledu prodan je Otmaru Zornu, jednom od najbogatijih Slovenaca i bivšim vlasniku kompanija Iskra Zaščita. Godine 2010. Bec je bio i jedan od donatora u kampanji Zorana Jankovića za gradonačelnika Ljubljane.

Prema podacima koje je Damijan Janković dostavio sudu, Electa je tvrtki Bodi dugovala više od sedam milijuna eura.

Time je Bec dobio više od trećine glasova na glasanju o pojednostavljenoj prisilnoj nagodbi, na kojem je Electa za provođenje plana kojeg je predložio Damijan Janković trebala najmanje 60 posto glasova.

Oštetili državu za 80.000 €

Ugovori između tvrtke Electa i tvrtke Bodi također su dio kaznene prijave protiv Electe i njenog direktora Damijana Jankovića, kojeg je Nacionalni istražni ured (NPU) poslao specijaliziranom državnom tužiteljstvu 2014. godine.

Osumnjičeni su za izbjegavanje poreza kojeg su trebala platiti 2009. godine. Od Gradis G grupe, koja je izgradila sportski kompleks u Stožicama Electa je kupila nekoliko nekretnina u Ljubljani, u Mesarskoj ulici, gdje je danas salon za ljepotu Bodi. Pri tome je Electa tražila odbitak od PDV-a u iznosu od gotovo 100.000 eura, no prema nalazima Financijske uprave (Furs), to je bilo neopravdano.

Jankovići su iznajmili nekretninu tvrtku Bodi za 7000 eura mjesečno, a Electa joj nije obračunavala PDV na plaćanje najamnine. Prema zakonu, tvrtka može izdati nekretninu bez PDV-a, ali ne može zahtijevati odbitak PDV-a za kupljene nekretnine. Na taj način je, prema Fursu, država oštećena za 80.000 eura.

Bodi je tada bio u vlasništvu Mete Logar, u tom trenutku privatne partnerice Damijana Jankovića.

Među glavnim vjerovnicima Electe Inženiring su Deželna banka Slovenije (2,4 milijuna eura), trgovina Celeris (2,1 milijuna eura), Gradis G (676 tisuća eura) i Publikum Trezor (368 tisuća eura).

Među vjerovnicima je i britanska tvrtka B-Belgravia Investments (191 tisuća eura), čije se vlasništvo nalazi u poreznoj oazi Delaware.      

Komentirajte prvi

New Report

Close