Visoka jamstva i depoziti gase brojne turističke agencije

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2020. u 06:33
Cilj novih propisa je zaštita putnika od prijevare/GettyImages

Veliki broj agencija prestat će s radom ili se više neće baviti organiziranjem putovanja i samo će prodavati aražmane velikih agencija.

S prvim danima ove godine u Srbiji su se počeli primjenjivati pravilnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kojima trebaju biti spriječene zloporabe u poslovanju turističkih agencija kakvih je ranije bilo, piše Dnevnik.

Pravilnici o visini i uvjetima jamstava, depozita i kategorijama za licencije novosti su u dosadašnjem poslovanju agencija jer će morati na bankovnom računu imati depozit. 

Ugovor s osiguravajućom kućom zbog jamstva putovanja, kao i licenciju agencije bile dužne imati i proteklih godina, s tim što će sada za to trebati izdvojiti znatno više novca, pa se očekuje da će opstati velike agencije, a da će male i srednje prestati biti organizatori putovanja, odnosno počet će prodavati putovanja drugih turoperatera.

Smanjenje broja zaposlenih
Ministarstvo je u pravilnicima rangiralo agencije u četiri kategorije po obujmu posla, odnosno prodanih aražmana i broja putnika, pa će tako najniže rangirane agencije za licenciju trebati platiti od 2500 do 10.000 eura godišnje. Iznos depozita i jamstava za turistička putovanja ovisit će o kategoriji u koju su agencije svrstane, te će na računu morati imati pokriće od 200.000 do 400.000 eura.

Koje i koliko agencija će ispuniti uvjete pravilnika znat će se u sljedećem razdoblju, kaže za Dnevnik Vera Božić Trefald, v.d. pomoćnice ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Pokazat će se koliko je turističkih agencija uskladilo svoje poslovanje s novim propisima i steći uvid u to koliko njih primjenom novih pravilnika neće moći nastaviti rad. U Srbiji posluje 1261 turistička agencija, od kojih su 475 organizatori putovanja, a 786 posrednici.

 

1261 turistička

agencija posluje u Srbiji, od kojih 475 organizira putovanja

U radnoj grupi za izradu i donošenju pravilnika sudjelovali su predstavnici različitih udruženja turističkih agencija i Privredne komore Srbije, ali Udruženje turističkih agenicija Srbije (UTAS) nije zadovoljno kako je riješena buduća prodaja tzv. duplih aražmana i svega što usto ide.

Marija Matijević, predsjednica tog udruženja, kaže da su pokušali znanjem i iskustvom pridonijeti pronalaženju najboljih rješenja, prije svega zbog zaštite putnika, ali i vodeći računa o opstanku agencija, među kojima je najveći broj malih obiteljskih tvrtki.

"Vjerovatno će se veliki broj agencija ugasiti, ili će se prestati baviti organiziranjem putovanja i samo će prodavati aražmane velikih agencija, a to će dovesti do smanjenje broja zaposlenih", rekla je Marija Matijević, predsjednica UTAS-a

Kraj posla nakon 25 godina
U turističkoj agenciji Tango Travel iz Novog Sada rekli su da im licencija istječe krajem mjeseca i da će se ubuduće baviti samo prodajom aražmana.

"Nakon gotovo dva i pol desetljeća rada prestat ćemo se baviti organizacijom putovanja i obavljat ćemo samo prodaju aražmana drugih agencija i tako izbjeći obveze iz pravilnika", objasnili su iz Tango Trevela.   S druge strane, u novosadskoj turističkoj agenciji Grand rekli su da su počeli usklađivati poslovanje s novim pravilinicima i da će se u sljedećem razdoblju pokazati koliko su oni dobri. 

Komentirajte prvi

New Report

Close