Viši sud potvrdio petogodišnju kaznu zatvora Igoru Bavčaru

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2017. u 22:00
Bavčar je bio i ministar unutrašnjih poslova Slovenije

Očekuje se da će odvjetnici sva tri osuđenika uložiti zahtjev za zaštitu zakonitosti, ali to neće spriječiti njihov odlazak u zatvor.

Ljubljanski Viši sud potvrdio je presude protiv Igora Bavčara i Kristijana Sušinskog koje je donio Okružni sud u Ljubljani, a dijelom je promijenjena presuda Nastji Sušinskom. To je epilog dugogodišnjeg procesa protiv Bavčara, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i njegovih suradnika optuženih za pranje novca. Bavčar, koji je bio i prijatelj Janeza Janše i borac za ljudska prava je 2002. godine postao generalni direktor slovenske kompanije Istrabenz, a proglašen je krivim zbog pranje novca i zloporabe vlasti u sklopu prodaje dionica Istrabenza slovenskoj Pivovarni Laško.

Odbačeni prigovori
Bavčar i braća Sušinski su zbog trgovanje dionicama Istrabenza osuđeni prvi put 2013. U lancu transakcija sa 7,3 posto udjela Istrabenzu pokušali su oprati 24,3 milijuna eura. Većina tog novca je tvrtka Microtrust, na čelu s Nastjom Sušinskim, uplatila na Bavčarov osobni račun. Sada je odlukom Višeg suda Igor Bavčar osuđen na pet godina zatvora i mora vratiti 18,48 milijuna eura nelegalno stečene imovine, a država će mu oduzeti imovinu.

 

7,3 posto

dionica Istrabenza prodano je u lancu transakcija

Kristijan Sušinski, bivši prvi financijaš Istrabenza, u zatvor će na tri godine i mora vratiti 2,63 milijuna nezakonito stečena imovine. Njegovom bratu Nastji Sušinskom, bivšem šefu Maksima Holdinga (kroz koji je Bavčar dominirao četvrtinom Istrabenza) i Microtrusta, jedne od tvrtki u lancu preprodaje 7,3 posto udjela Istrabenza, Viši sud smanjio je kaznu na dvije godine zatvora. Sve ostale prigovore na presudu Vrhovni sud je odbio kao neosnovane. Očekuje se da će odvjetnici sva tri osuđenika uložiti zahtjev za zaštitu zakonitosti, ali to neće spriječiti odlazak Bavčara i braće Sušinski u zatvor. Odvjetnik Janez Koščak koji u slučaju Istrabenzu brani bivšeg prvog čovjeka kompanije Igora Bavčara, rekao je da se nakon presude Visokog suda ne može oteti dojmu da je sud podlegao pritisku javnosti, medija i ministra pravosuđa Gorana Klemenčiča.

On je najavio da će podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti. Među razlozima za podnošenje zahtjeva naveo je da se Viši sud, između ostalog, ne slaže se s Vrhovnim sudom oko razloga ukidanja ranije presude.  Kao i ranije, Bavčarov odlazak u zatvor mogu spriječiti samo novi zdravstveni problemi, iako je ranije Jože Podržaj, čelnik Uprave za izvršavanje zatvorskih kazni, obećao osigurati odgovarajući zdravstveni tretman zatvorenicima. Naime, Bavčar je izbjegao zatvor zbog operacije na srcu, da bi ga nekoliko mjeseci kasnije novinari Pop TV-a uhvatili kako igra košarku.

Visoka kazna Šrotu
Godine 2013. godine osuđen je bivši prvi čovjek Pivovarne Laško Boško Šrot. Dobio je zatvorsku kaznu od devet i pol godina, prvo pet godina i deset mjeseci za štetu nanasenu Pivovarni Laško prilikom prodaje dionica Istabenza, pri čemu je kompanija oštećena za 22 milijuna eura. Krajem 2014. osuđen je na još četiri i pol godine zatvora zbog zloporabe pri financiranju menadžerskog preuzimanja Laškog. 

Komentirajte prvi

New Report

Close