Višegradska skupina postala izvoznom silom EU

Autor: Ante Pavić , 23. travanj 2014. u 22:00
Mađarski premijer Viktor Orban/REUTERS

Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka znatno su uvećale BDP i životni standard.

Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, znane i kao zemlje Višegradske skupine, od pridruženja Europskoj uniji (EU) prije 10 godina povećale su svoj BDP za polovicu, navodi se u najnovijoj analizi Erste Groupa. Članstvo u EU podiglo je prosječni godišnji rast zemalja skupine za oko jedan postotni bod.

Osim gospodarskog rasta, navode u Ersteu, članstvo je povećalo i indeks kvalitete života. Posrijedi je pokazatelj koji mjeri i druge vrijednosti poput očekivane životne dobi, postotka učenika koji odustaju od školovanja u ranoj dobi, nejednakosti prihoda, razlike u prihodima između muškaraca i žena. Indeks pokazuje da su tri od četiri zemlje skupine napredovale na ljestvici zemalja po kvaliteti života. Jedina država koja nije napredovala je Mađarska kao zemlja s drugim najvećim pogoršanjem rezultata nakon Grčke. Češka je prema tom indeksu ispred Italije i Velike Britanije. Vrlo važnu ulogu u napretku zemalja skupine odigrali su europski fondovi, omogućivši projekte kojima je unaprijeđena infrastruktura te poticano malo i srednje poduzetništvo. Usporedno s napretkom, rasle su i cijene. Ukupna razina cijena u zemljama skupine porasla je sa 46 posto prosjeka 15 starijih članica EU u 2003. godini na 56 posto prosjeka u 2012. godini.

Zemlje skupine nadmašile su stare članice EU kad je riječ o rastu izvoza. Izvoz zemalja Višegradske skupine rastao je trostruko brže od izvoza starih članica. Višegradska je skupina četvrti po veličini izvoznik u cijeloj današnjoj EU, koja ima 28 zemalja. To je svrstava u bok najvećih izvoznika u EU, a skupina danas izvozi više od Italije i Velike Britanije. Ispred nje se nalaze samo Njemačka, Francuska i Nizozemska. Zemlje skupine istodobno su uspješne i na vanjskim tržištima: njihov izvoz u zemlje koje nisu članice EU učetverostručio se od 2003. Orijentirale su se na razvoj automobilske industrije, pa je u samo deset godina Višegradska  skupina postala najvećim proizvođačem automobila nakon Njemačke. Zemlje Višegradske skupine imaju više od 64 milijuna stanovnika, u njima živi 13 posto ukupnog stanovništva EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close