50.000 Nijemaca poslužilo kao pokusni kunići farmaceutskoj industriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. svibanj 2013. u 10:26
Thinkstock

Više od 50.000 osoba iz bivše Istočne Njemačke poslužilo je kao pokusni kunići za zapadne farmaceutske tvrtke, često bez njihova znanja.

Više od 50.000 osoba iz bivše Istočne Njemačke poslužilo je kao pokusni kunići za zapadne farmaceutske tvrtke, često bez njihova znanja a neki su izgubili i život, piše u članku njemačkog tjednika Der Spiegel od nedjelje.

Ukupno se provelo više od 600 istraživanja u 50 klinika do pada Berlinskog zida 1989., piše Der Spiegel, pozivajući se na dosad nepoznate dokumente istočnonjemačkog ministarstva zdravstva kao i Njemačkog instituta za lijekove.

U dosjeima se spominje dvoje preminulih u Istočnom Berlinu tijekom pokusa za Trental, proizvod koji poboljšava cirkulaciju krvi, zapadnonjemačke tvrtke Hoechst (naknadno spojene sa Sanofijem), ili pak dvoje mrtvih blizu Magdeburga pri ispitivanju lijeka protiv visokog tlaka za Sandoz, koji je kasnije otkupila švicarska tvrtka Novartis.

Često pacijenti nisu bili u stanju dati pismeni pristanak, poput trideset prijevremeno rođenih beba na kojima je testiran EPO na zahtjev zapadnonjemačke tvrtke u berlinskoj bolnici Milosrđa, ili pak alkoholičari u deliriju kojima je dan Bayerov Nimodipin za poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu.

Laboratoriji su nudili do 800.000 zapadnonjemačkih maraka (oko 400.000 eura) po ispitivanju, nastavlja Der Spiegel.

Na upit časopisa, dotične tvrtke naglasile su da se to događalo jako davno te da, načelno, ispitivanje lijekova podliježe vrlo striktnom protokolu.

Savez istraživača farmaceutske industrije ne vidi "zasad nikakav razlog za sumnju da je bilo što bilo protivno propisima", zaključuje Der Spiegel.

Komentirajte prvi

New Report

Close