Više od 100 zaposlenika Feda zarađuje više od predsjednice Yellen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2014. u 13:26
Reuters

Najmanje 113 zaposlenika američke središnje banke (Fed) u sjedištu u Washingtonu zarađuje više od njezine predsjednice Janet Yellen

Najmanje 113 zaposlenika američke središnje banke (Fed) u sjedištu u Washingtonu zarađuje više od njezine predsjednice Janet Yellen, a njihova prosječna plaća iznosi 246.506 dolara godišnje, bez bonusa i drugih dodataka, što je gotovo dvostruko više u odnosu na najviše plaće u vladi SAD-a.

To je prvi put da je javno objavljen popis plaća u Fedu, dok je od prije poznato da čelnica središnje banke Janet Yellen, čiju je plaću odredio Kongres, godišnje zarađuje 201.700 dolara.

Pojedinosti o Fedovim plaćama dobio je Reuters pozivajući se na zakon o slobodi informiranja. Prema popisu, glavni inspektor Feda nalazi se na vrhu liste s godišnjom plaćom od 312.000 dolara, a slijede četiri direktora podružnica središnje banke, glavni savjetnik i direktor za operativne poslove, koji zarađuju po 265.000 dolara.

Unatoč relativno visokim plaćama viših menadžera u Fedu, prosječna plaća svih djelatnika iznosila je 121.279 dolara, bez dodataka, što je manje nego u drugim regulatorima financijskih tržišta. U Komisiji za vrijednosne papire prosječna plaća iznosila je lani 157.946 dolara, dok je u Saveznoj korporaciji za osiguranje depozita bila oko 130.000 dolara, a u Komisiji za trgovanje na robnim burzama 146.323 dolara.

Nakon niza kritika o previše tajnosti u Fedu, republikanci u američkom Zastupničkom domu predložili su zakon kojim se zahtijeva od Feda javno otkrivanje tih informacija.

Pristaše Fed ističu da vodeća svjetska središnja banka treba vrhunske talente, te da te troškove ne pokrivaju porezni obveznici, već da se pokrivaju iz prihoda Feda.

Bivši senator Ted Kaufman rekao je da je važno da središnja banka zapošljava i zadrži talentirano osoblje koje bi moglo više zaraditi u privatnom sektoru. Izvršni direktori u velikim investicijskim bankama, primjerice, zarađuju oko 250.000 dolara, uz bonuse koji u dobrim vremenima mogu udvostručiti ili utrostručiti taj iznos. No, istaknuo je i da je praćenje troškova Feda legitimno.

"U privatnom sektoru teži se snižavanju troškova. U vlastima se, pak, mora prevladati problem da ne postoji prirodna potreba za snižavanjem troškova", rekao je Kaufman.

Komentirajte prvi

New Report

Close