Višak u tekućoj bilanci plaćanja EU oštro smanjen u trećem tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2014. u 14:14
Thinkstock

Višak u sezonski prilagođenoj bilanci plaćanja 28 zemalja Europske unije oštro je smanjen u trećem tromjesečju, pritisnut ponajprije oštro povećanim manjkom u trgovini robom, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda.

 Višak u sezonski prilagođenoj bilanci plaćanja 28 zemalja Europske unije oštro je smanjen u trećem tromjesečju, pritisnut ponajprije oštro povećanim manjkom u trgovini robom, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda.

Višak je u trećem tromjesečju iznosio 7,8 milijardi eura, u odnosu na 21,2 milijarde eura koliko je prema revidiranim procjenama Eurostata iznosio u prethodnom tromjesečju.

Krajem listopada europski je statistički ured u prvom izvješću utemeljenom na ažuriranom statističkom standardu BPM6 utvrdio da je sezonski prilagođen višak u bilanci EU28 u razdoblju od travnja do lipnja iznosio 32,6 milijardi eura.

U trećem tromjesečju 2013. sezonski prilagođena bilanca EU28 iskazivala je višak od 17,3 milijarde eura.

Najveći je uteg za bilancu plaćanja EU28 u trećem ovogodišnjem tromjesečju bio deficit u trgovini robom koji je u trećem tromjesečju poskočio na 22,2 milijarde eura, s 8,3 milijarde koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca.

Uvećan je i deficit na računu sekundarnog dohotka, na 23,0 milijarde eura, s 22,1 milijarde eura koliko je iznosio u prethodnom tromjesečju.

Paralelno je gotovo prepolovljen višak na računu primarnog dohotka, na šest milijardi eura, s 10,4 milijarde eura koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca.

Povećan je višak u trgovini uslugama, na 47,0 milijardi eura, sa 41,2 milijarde koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca, utvrdio je Eurostat.

Eurozona je pak prema podacima Europske središnje banke (ECB) u trećem tromjesečju zabilježila sezonski prilagođeni višak na tekućem računu bilance plaćanja od 75,7 milijardi eura. U prethodnom je tromjesečju višak iznosio 59,9 milijardi viška u prethodna tri mjeseca.

Takav je rezultat proizišao iz povećanja viška na računu primarnog dohotka, na 23,7 milijardi eura, sa 17,2 milijarde koliko je iznosio u razdoblju od travnja do lipnja. Povećan je i višak u trgovini uslugama, na 26,8 milijardi eura, s 23,9 milijardi u prethodnom tromjesečju.

Ujedno je manjak na računu sekundarnog dohotka pao na 31,1 milijardu eura, s 38,6 milijardi eura koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca.

Višak u bilanci trgovine robom smanjen je pak za 1,2 milijardu eura, na 56,3 milijarde eura, pokazuju podaci ECB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close