Viša dobit omražene berlinske tvrtke

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2019. u 21:59
Kreće i referendum/REUTERS

Deutsche Wohnen koji iznajmljuje tisuće stanova profitabilniji za 16 posto.

Kompanija za iznajmljivanje nekretnina koja se nedavno našla u žarištu rasprave o eksproprijaciji stanova u Njemačkoj izvijestila je u utorak o znatno većoj dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući povećanju stanarina.

Deutsche Wohnen iznajmljuje oko 167.000 stambenih i komercijalnih nekretnina u cijeloj Njemačkoj, većinu njih u Berlinu.

U danas objavljenom poslovnom izvješću navode da im je operativna dobit u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla 16,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dosegnuvši 144 milijuna eura.

Kada se isključe jednokratne stavke, ugovorene su najamine u razdoblju od siječnja do ožujka porasle 6,1 posto, na 205 milijuna eura. Stanovnici mnogih njemačkih gradova muku muče s povećanjem stanarina i nestašicom stambenog prostora a na meti njihovih kritika našao se i Deutsche Wohnen.

Na velikom prosvjedu održanom u travnju u Berlinu istaknut je i zahtjev za eksproprijacijom stanova od kompanija koje u fondu imaju više od 3000 stambenih nekretnina. Pokrenuta je i akcija prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izglasavanju takvog zakona.

Razlika u najamninama stanova u privatnom i javnom vlasništvu porasla je s prosječnih 70 eurocenti po četvornom metru u 2013. na 1,30 eura u 2017., pokazuju podaci njemačkog Instituta za gospodarska istraživanja (IW).

Komentirajte prvi

New Report

Close