Vinarija Tikveš nakon regije, Kine i Europe osvaja SAD

Autor: Marta Duić , 19. svibanj 2019. u 22:00
Organizaciju Wines of Macedonia koja okuplja 12 vinara

Prije deset godina u Tikvešu su odlučili da žele raditi na kvaliteti te na tržište plasirati isključivo flaširana vina.

Makedonska vinarija Tikveš davne 1885. godina bila je mala obiteljska vinarija, a danas ima kapacitet proizvodnje od 20 milijuna litara vina od čega oko 60 posto izvoze.

Od kada je vinariju preuzela M6 grupa investirali su više od 40 milijuna eura u tehnologiju. Ova vinarija, vjerojatno najstarija na Balkanu i u jugoistočnoj Europi, uz 60 vinskih etiketa i niz međunarodnih i autohtonih sorti proizvodi i rakiju – tzv. žutu lozu. "Rekordna godina naše vinarije bila je 1980. kada smo imali 85 milijuna kilograma grožđa u vinogradima", rekli su iz vinarije novinarima Tikveš prilikom obilaska impresivnog podruma u kojem vino odležava ili u betonskim cisternama obloženim inoksom ili u hrastovim bačvama. 

Prije deset godina odlučili su da žele raditi na kvaliteti te na tržište plasirati isključivo flaširana vina zbog čega su smanjili količine na 20-30 milijuna kilograma grožđa, odnosno proizvodnju sa 60 na 20 milijuna litara vina. "Sva special selection vina odležavaju u bačvama od francuskog hrasta. Naše barrique bačve koristimo samo dva puta i kasnije ih pretvaramo ili u stolove u našem restoranu ili ih dajemo kao reklamne stolove ugostiteljskim objektima na lokacijama gdje se najviše prodaju naša vina", objašnjavaju iz Tikveša, najpoznatijeg po vinu T'ga za Jug. 

 

20 tisuća

boca najkvalitetnijeg vina čuva se u bogatoj arhivi Tikveša

U bogatoj arhivi čuvaju više od 20.000 boca koje se prodaju samo na dražbama i otvaraju kad dođu izaslanstva ili važni gosti. U bulevaru vina smještena su special selection vina koja odležavaju u francuskom i slavonskom hrastu. "U posljednjih 10-15 godina vinarstvo u Makedoniji, a i u regiji, znatno je napredovalo. Samo naša vinarija može se pohvaliti sa 60 nagrada i priznanja. Od 2010. imamo i organizaciju Wines of Macedonia koja okuplja 12 vinara i kojoj je cilj promovirati Balkan kao vinsku regiju.

Nažalost, nismo visoko pozicionirani na svjetskoj vinskoj karti, a u ovoj regiji zaista ima vrhunskih vina. Iako nam država pruža financijsku potporu za izlaganja na sajmovima i promocijama, to je ipak premalo", istaknula je Elena Mladenovska Jelenković, voditeljica komunikacija u vinariji Tikveš i predsjednica udruge Wines of Macedonia. Glavna izvozna tržišta vinarije su zemlje regije, među kojima i Hrvatska, Njemačka, Kina i Velika Britanija, a nedavno su se probili i na američko tržište.

"U Makedoniji imamo 65 posto tržišnog udjela u trgovinama i 85 posto udjela u HoReCa sektoru, a sve što izvozimo je flaširano vino vrhunske kvalitete", rekla je Mladenovska Jelenković. Posljednja značajnija investicija bila im je kupnja francuske vinarije Cheatau de Gourdon, zahvaljujući kojoj žele proširiti brend. 

Komentirajte prvi

New Report

Close