Vinari u RS dobili još pet godina za uvoz grožđa

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2015. u 21:59
Foto: PD

Nakon 2012. bit će zabranjena proizvodnja domaćeg vina od uvezenog grožđa, kao što je slučaj u FBiH

Vinari u RS dobili su rok od pet godina da podignu nove vinograde, jer će nakon tog roka biti zabranjena proizvodnja domaćeg vina od uvezenog grožđa. To se predviđa novim Zakonom o vinu RS, koji je usvojila Narodna skupština RS, pišu Nezavisne novine.

U nacrtu ovog zakona bilo je predviđeno da bude zabranjena proizvodnja vina od uvoznog grožđa, jer FBiH ima takav zakon, ali se željelo i spriječiti deklariranje vina proizvedenog iz uvoznog grožđa kao domaćeg proizvoda. Međutim, nakon javnih rasprava ta je odredba izbačena, ali je na vraćena amandmanom, kojim su vinari dobili rok od još pet godina. Očigledno je vinogradarima i vinarima ostavljeno to razdoblje da povećaju proizvodnju.

Najveći proizvođač vina u RS, Zoran Obren Vukoje, predsjednik Udruženja vinogradara i vinara istočne Hercegovine Vinos i vlasnik vinarije Vukoje, rekao je da nigdje nema prometa grožđa iz države u državu, a sve zemlje su se zaštitile i bila bi normalno da se RS zaštiti domaćom proizvodnjom. Prema njegovim riječima, za Hercegovinu se pokazalo da je jedan od najboljih svjetskih lokaliteta za uzgoj vinove loze, a kada se dopusti uvoz grožđa, ruši se domaća proizvodnja i državni brend. 

Komentirajte prvi

New Report

Close